Gyógyító Buddha (tibet: Sangye Menla, szanszkrit: Bhaisajyaguru):

Lápisz lazuli kék színű buddha, aki nem visel ékszereket, a történelmi Buddha (Shakyamuni) gyógyító aspektusát fejezi ki. Szerzetesi köntöst hord, és keresztbe tett lábbal ül. A bal keze ölében nyugszik, meditációs tartásban, benne egy gyógyító nektárral teli tálat tart.

A jobb kezét ajándékozó (nagylelkűség) tartásban tartja, és vagy egy aruna gyümölcsöző ágat tart, vagy csak magát a aruna gyümölcsöt, ami minden betegség univerzális ellenszere. Az aruna egy gyógyhatású gyümölcs, amely Indiában és egyéb trópusi országokban található.

Gyógyító Buddha meditáció

A rajta való meditáció nemcsak a tünetinek tekinthető betegségeken segít, hanem azok alapvető okait, a három tudati mérget is eltávolítja: kötődés, ellenszenv, nem tudás.

A hívők szerint még az ábrázatának megérintése is eredményezhet hathatós gyógyulást. Pusztán a  neve hallatára megszűnnek az alsóbb létformák szenvedései. Minden jót megtesz, amit az adott lény karmája megenged. A tiszta lápiszkék fény felold minden betegséget, fájdalmat és a szenvedés okát szünteti meg.


Buddha ezen aspektusát tartják az "orvosok királyának", a legfelsőbb, legnagyobb gyógyítónak. Beavatás után magunk és mások gyógyítására bármikor kérhetjük áldását.

Szívszótaga a HUNG

Gyógyító Buddha mantra

TEJATA OM BEKANZE BEKANZE MAHA BEKANZE RADZA SZAMUDGATE SZOHA