Zambala

Zambala (Sárga Dzambala, Sárga Kubera):

Sárga Zambala a bőség és a jómód istensége. Hatásai: jószerencse, erkölcsi tisztaság, hosszú élet, intelligencia növekedése, és az anyagi és szellemi szükségletek kielégítése.

Zambala a végső valóságban a Forrásban benne rejlő belső gazdagság természet szimbóluma. Sárga vagy arany színű mivel a gazdagság az anyagi stabilitás, a föld elemhez tartozik. Megidéző magszótagja a DZAM szótag. Nyilvános mantrája az OM DZAMBHALA DZALENDRAYE SZVAHA. De ahhoz hogy hasson és bevonzza a külső belső gazdagságot, bőséget amire hivatott, ahhoz vagy áldást kell rá kapni egy vonaltartó lámától vagy lung engedélyt a mantrára. A legjobb azonban a teljes Meghatalmazás. Ha nem rendelkezünk ilyen lehetőségekkel, akkor használhatunk Zambala szobrokat és képeket, melyek ez esetben fontos hogy áldottak legyenek. Ha viszont van meghatalmazásunk a képek és szobrok áldottsága automatikusan gyakorlásunk folyamán megtörténik a kapott átadás és az utána való gyakorlás ereje által.


A Szutrák szerint egy alkalommal, mikor Shakyamuni Buddha a Maha Prajna-Paramita szutrát mondta, néhány démon megpróbált zavart okozni. Ugyanebben a pillanatban Zambala megjelent Buddha előtt, hogy védelmezze őt. Buddha, látván ezt a bátor viselkedést megkérdezte Sárga Zambalát, hogy kíván-e Dharma védelmezővé válni és a lényeket segíteni. Sárga Zambala elfogadta Buddha szavait, és azóta védelmezi a Dharmát, és ha valaki a nevén szólítja, mantráját ismétli, Ő jön és segíti. Ha valakinek anyagi, vagy más problémája van, ismételheti a mantráját és Ő megjelenik segíteni.

Tradicionális ábrázolásában bal kezében egy mongúzt tart (ami ékszereket okád), és egy hó oroszlánon lovagol. Kinézetre meglehetősen kövér és jómódú. Egy pénzeszsákot és pénzérméket is tart a kezében.

Címkék: