Fehér Tara az együttérzés női istene, a tibeti buddhizmus egyik legnépszerűbb istennője, Avalokitésvara (aki egyébként a könyörületesség istene, tibeti nevén Csenrézi) női párja. Állítólag, amikor Avalokitésvara látta az emberek mérhetetlen szenvedését, egy könnycsepp kicsordult a szeméből, és ebből született Tara, akinek 21 megnyilvánulási formája létezik, amelyeket színük, kéz- és lábtartásuk alapján különböztetik meg. Legismertebb a Zöld Tara, és a Fehér Tara. Ők a kegyes, míg a többiek a haragvó Tara megszemélyesítői.

Fehér Tara története

Más változat szerint élt valaha egy hercegnő, akibe beköltözött a megvilágosodás szelleme. A szerzetesek úgy vélték, hogy férfinak kellett volna lennie. A hercegnő ezt visszautasította, mondván, számára mindegy, hogy milyen alakban született meg, sőt örül női mivoltának.

Sokan akarják férfi alakban elérni a nirvánát, de kevesen tekintik a nőiséget a megvilágosodás eszközének. Ő e kevesek közé kívánja magát sorolni. Ezután hosszú meditációba merült, majd fogadalmat tett, hogy megszabadít minden élőlényt a szenvedéstől, a létezés, a szanszára kínjaitól. A hercegnő így Tárává lényegült, s azóta is naponta beváltja fogadalmát.

Kultusza különösen Tibetben, Nepálban és Mongóliában elterjedt.

Nem ismeretes, hogy személye mikor és hol tűnt fel először, de valószínű, hogy az i.sz. 1. évezred első felében Indiában, erre utal óind neve is, amelynek jelentése: csillag. Az első európai misszionáriusok Szűz Máriával azonosították. Kultusza a 11. században jutott  el Tibetbe.

Fehér Tara meditáció

Fehér Tara az együttérzés, hosszú élet, gyógyítás és a derűs nyugalom kvalitásokat képviseli. A Fehér Tara meditáció szerepe az élet meghosszabbítása, és a gyógyítás.

Tara fogadalmat tett a lények segítésére az emberek egészségért, erőért és hosszú életért fordulhatunk hozzá.

Fehér Tara jelentése

Fehér színe tisztaságot jelent, de utal arra is, hogy ö a Végső Igazság. Hét szeme van: kettő a szokványos helyen, az arcán, ezeken felül egy a homloka közepén, valamint a kezein és a talpán is. Ez azt jelenti, hogy lát minden szenvedést, minden segélykiáltás el jut hozzá, a szenvedés összes világában, mivel mindkét észlelési módot használja, az általánost és a különleges, érzékeken túli észlelést is. Vajra testtartásban ül. A jobb keze adományt nyújtó tartásban van, a bal keze pedig tanítói tartásban, egy lótuszvirág szárát tartva. Mindenféle drága ékszert hord, és rendkívül gyönyörűen néz ki.

A képen egy Fehér Tara szobor látható, aranyozott bronz.

 Fehér Tara mantra: