A korall szerves eredetű féldrágakő, a tenger mélyén élő virágállatok kőkemény váza. Évek, évtizedek alatt alakulnak ki a nagyobb darabok. Neve a görög eredetű korallion szóból ered. A korall soha nem átlátszó, vagy áttetsző. Döntően mészalapú képződmény, jellegzetes színei a fehér, a piros, rózsaszínes, de a fekete változat is előfordul.

FEHÉR KORALL

 


A korall szinte minden tiszta, nem túl mély és nyugodt, meleg tengeri, óceáni vidéken megtalálható. Ékszereknek leginkább az indiai óceán vizeiben található tűzkorall a kedvelt. Olyan, hogy „korallpiros” talán nincs is, hiszen a vörös és a narancs megannyi árnyalatában pompázik, az élénk rózsástól a mély gránátvörösig. A szín és a minőség függ a korall fajtájától és a tengeri élőhelytől is.



 


Korall nyaklánc, mála, karkötő

A történelem kezdete óta kedveltek, az ősi települések feltárásakor is találtak már korall gyöngyöket, korall ékszereket, ruhadíszeket, fülbevalókat, nyakláncokat. A régi egyiptomi sírokban is találtak korall ékszereket, de a kereskedelemnek köszönhetően ezek a tengeri kincsek a szárazföld belsejében is nagy megbecsülésnek örvendtek, sőt eljutottak messze északra is, hiszen viking harcosok sírjából is került elő korall berakásos ezüst lelet.

Érdekességképpen a magyar női népviselet soksoros piros gyöngye, a kaláris, kláris szó is a korallból ered, ami néha valóban korallból volt, bár többnyire csak pirosas színűre festett egyéb gyöngy.


A korall lelki hatása

A korall esztétikai értéken túl jelentős lelki hatással is rendelkezik. Miután a tenger mélyén él a tenger nyugalmát, végtelen szépségét és erejét hordozza. Színétől függően a kristálygyógyászat szerint eltérő funkciókkal bír: a fehér korall elűzi a gondokat, segíti a tiszta, pozitív gondolkodást. A rózsaszín korall a nőiesség a tiszta, gyengéd érzelmek felélesztéséért és megtartásáért hasznos. Úgy tartják, hogy megvéd az irigységtől, a negatív érzelmektől, de még a féltékenységtől is. A lelki harmónia ékköve.

Buddhista, keleti gyógyítók szerint a korall kitartó gyakorláshoz ad energiát, fokozza az együttérzést, aktivitást és munkakedvet. A nemtudás és a többi zavaró érzelem ellen is segítő hatással bír, így az ebből készült mala is nagyon erőteljes.

 A korallt a gyökércsakra és a szívcsakra erősítésére is használják. A föld és a víz elem egyesülésének tartják, mely hatásos védelmező. Karmikus szempontból érdekes kérdést vethet fel, hogy az egykoron élt, majd meghalt lények vázának viselése milyen hatással bírhat?

 

A korall testi hatása:

 A vörös korall a legyengült szervezetnek erőt és kitartást ad, erősíti a vérképzést és a veseműködést. A tüdőre és minden vérrel és csonttal kapcsolatos problémára hatással lehet. Régen a korallt porítva, gyógyszerként is alkalmazták: borban, vagy egyéb folyadékban felkeverve itták.

Különösen kisgyermekeknél tartották hatásosnak a korall nyakláncot, mert úgy tartották segíti a növekedést és elűzi a „sápkórt”.

Női bajok, vérzésproblémák, meddőség esetén javasolt hordani korall amulettet, de megkönnyíti a szülést, sőt a változókori panaszokat is. A tibeti, nepáli nők a türkiz mellett a korall ékszereket viselik a legszívesebben, úgy tartják ez az anyaság köve.

 FIGYELEM!

A kövek, malák nem gyógyászati eszközök, és nem alkalmasak bármely testi, vagy lelki probléma megoldására. Az itt leírtak a kristályokkal kapcsolatos tradícionális szakirodalom alapján készültek. Ha valamilyen fizikai vagy mentális betegség gyanúja merül fel, úgy keresse fel orvosát. (A Btk. 187. törvény módosítása nyomán erre fel kell hívnunk figyelmét.)