Manjushri minden Buddha bölcsességének megtestesülése, Ő a karddal ábrázolt Buddha tudat és bölcsesség.
Testszíne narancssárga vagy arany. Egy feje van, két karja és lábai vadzsra tartásban keresztbe vannak téve.
Haja fele fel van kötve másik része vállaira hullik. Öt drágakő korona van a fején és ékszereket visel. Jobb kezében tartja fenyegető tartásban a bölcsesség kétélű lángoló kardját. Egyik él világi bölcsesség, másik él tudati bölcsesség szimbóluma.
A lángoló kard átvág és átéget minden zavarodottságot és elhomályosulást, megismerve ezáltal a valóságot, és ekkor feloldódik a káprázat, nincs több szenvedés. A lángok a kardon azt jelentik, hogy Manjushri segít átalakítani a tudatlanságunkat bölcsességgé.

A bal kezében egy lótuszvirág szárát tartja szívénél hüvelyk és gyűrűsujja között menedékadás mudrában. A lótuszvirág virágzata bal füle mellett nyílik és rajta a megszabadító legmagasabb bölcsesség szent irata a szív szutra látható. A lótuszvirágon egy könyv fekszik: ?az Isteni Bölcsesség könyve?. Maga Manjushri egy 16 éves fiatal fiúként van ábrázolva.

Nepálban a nepáli civilizáció alapítójának és a Katmandu völgy teremtőjének tekintik. A hagyomány szerint kínai szent ember volt. Az intuíciója elvezette egy lótuszon lángoló kék tűzhöz, a nepáli nagy tónál. Elzarándokolt oda, hogy imádatát bemutathassa, de nem érte el a lótuszt a víztől. Kardjával így kettévágta a dombok déli falát, és a tó vize elfolyt délre. A száraz völgy lett a Katmandu-völgy.

Manjushri hatásai:

Javítja az emlékezetet, a gondolkodást és az ékesszólást tökéletesíti. Segít, hogy felszabaduljunk a szerencsétlen újjászületésektől. Segít feloldani a lét bilincseit, ahol a fájdalom és a szenvedés az úr. Megszabadít a démonoktól, és ártó szellemektől.

Megtisztítja az utunkat a téves hiedelmektől. Eltünteti az akadályokat a megismerés útjáról. Kitágítja a tudatunkat. Feladataink végzése közben jó szerencsét, és jókedvet hoz.