A hangtál kiváló meditációs eszköz, sokan szeretik a hangját. De ne csak élvezzük, használjuk is!

Mutatunk egy nagyon egyszerű, légzésen alapuló gyakorlatot, melyet bárhol, bármikor lehet végezni, nem kell hozzá hosszas tanulás, beavatás, vagy előkészület. A hangtál segít lenyugtatni a tudatot, központosítani a figyelmet.



Üljünk egyenes háttal, lehetőleg meditációs tartásban párnán. Ha ez nem megy, akkor széken, nem hátradőlve, hanem egyenesen, húzzuk ki magunkat, állunkat ne toljuk ki. A hangtálat asztalon, vagy a földön tegyük magunk elé a kis párnáján, fogjuk meg az ütőt.


Kezdjünk figyelni a levegő áramlására az orrunk hegyénél.  Belégzéskor finoman üssükmeg a tálat és lassan, hosszan szívjuk be a levegőt az orrunkon, míg négyig számolunk. Utána picit bent tartjuk, majd ugyanolyan lassan a szánkon kifújjuk, miközben szintén lassan négyig számolunk.


Pici szünet után újra megütjük a tálat és kezdődik a belégzés. Próbáljuk elképzelni, hogy a beáradó levegő kék energia, a kifújt levegő pedig piros.


Folytassuk a gyakorlatot, amíg jólesik. Ne görcsöljünk rá a számolásra, ne lihegjünk, vagy fújtassunk: lazán, természetesen, ne legyenek elvárásaink, elképzeléseink. Ha elkalandoztunk tudatosítsuk, és térjünk vissza, ahol tartottunk épp. Lassan elhalhulnak a kavargó gondolatok, képek, csak a légzés marad tudatos...


Ha befejeztük, hagyjuk lezengeni a hangtálat, közben lélegezzünk lassan, mélyen, nyugodtan, mosolyogjunk, csak akkor álljunk fel, ha már végképp nem érezzük a zengést.