Áldózsinór

Az áldózsinórt buddhista szerzetesek, lámák áldják meg, és adják a gyakorlóknak. Áldózsinórt általában egy beavatás, vagy személyes áldás után készítenek és/vagy adnak, esetleg akkor, ha meglátogatunk egy kolostort, részt veszünk egy tanításon. mindenképp különleges és jelentőségteljes esemény.

 A zsinórt a szerzetesek kötik meg és egy szertartáson az oltárra helyezve áldják meg, így a zsinór közvetíti az erőt és védelmet, a mantrák és imák erejét.

Az áldózsinór lehet bármilyen színű, de leggyakoribb a piros. Többnyire egy vékony kis szalag, vagy sodrott zsinór, kb 50-60 cm hosszú és a közepén egy Mahakála csomó van, ami védelmet nyújt. Különleges megtiszteltetés ilyet kapni, akinek van, az addig viseli, amíg le nem szakad róla. Néha, buddhista gyakorlók kezén akár 6-8 ilyen zsinór is van. Áldózsinórt pénzért nem lehet venni, sőt árulni sem, ajándékba viszont adható.

 

Mit tegyünk, ha áldózsinórt kapunk?

Ha közvetlenül a szertartás után kapjuk, kössük a nyakunkba úgy, hogy a Makakála csomó hátul maradjon. Hordjuk így 3 napig, ügyeljünk arra, hogy ne érje víz.  Utána hordhatjuk tovább így, de át is köthetjük a csuklónkra. Azt mondják, hogy a férfiak a jobb, a nők a bal csuklójukon viseljék, mivel ellentétes az energiaáramlás a szervezetben és így hasznosul jobban. Van, akik a gépkocsijukban akasszák fel, mint védelmezőt.

 Az áldózsinórt ne vegyük le, meg kell várni, míg magától leszakad. Ne kössük újra össze. (Van, akik azt mondják, hogy egy karmikus feladatot teljesítettünk, vagy egy adósságot visszafizettünk, akkor szakad csak el.) Ez igen hosszú idő is lehet, van, hogy évekig. Ha elszakad, vagy épp nem akarjuk tovább viselni, akkor égessük el, vagy vigyük el egy sztúpához és tegyük ott egy kő alá. Tibetben ezt teszik vele.

Az áldózsinór közvetíti az áldást, erőt és szerencsét ad, megerősít és figyelmeztet a beavatásunkra.

 

Mit NE tegyünk vele:

  • Ha vállaljuk, hogy hordjuk, ne vegyük le
  • Hordott zsinórt ne adjunk tovább, vagy „kölcsönbe”
  • Az áldózsinórt elvágni, darabolni, osztogatni nem szabad.
  • Ne hordjunk rajta semmit, tehát gyöngyhöz, medálhoz, gao-hoz más zsinórt használjunk.
  • Állatra, kutyára ne kössük.
  • Ne adjuk el pénzért
  • Ne tegyük a földre, ne lépjünk rá
  • Ne támasszunk túlzó elvárásokat a hordásához

 

A Karma Guru Tibetshop által ajándékba adott áldózsinórokról:

Nepálban a Sangye Choeling kolostorban készültek, egész napos Mahakala szertartás keretében. Mahakala a tibeti buddhizmusban kiemelt jelentőségű. Mahakala a leghatalmasabb védelmező, aki eltapossa a szellemi úton járók előtti akadályokat, minden Buddha védelmező ereje. 

Címkék: