Mahakála jelentése

Mahakala az egyik legerősebb védelmező, óvó istenség. Elhárítja az akadályokat, a gátakat, gátló külső és belső tényezőket a hozzá fordulók útjából. Nepálban és Tibetben éppen ezért az épületek bejárati ajtajával szemközt helyezik el annak érdekében, hogy védelmezze a házat a negatív erőktől.

Mahakala szanszkrit megnevezése a maha (nagy) és a kala (fekete) szavakból született. Rémisztő kinézetű forma, testét kígyók díszítik, farkasfogai vannak, hasa kitüremkedik és tigris bőrt hord. Az együttérzés erőteljesen védelmező buddha-aktivitását képviseli.

Jobb kezében húsvágó bárdot tart, mellyel minden akadályt keresztülvág, a balban egy koponyatálat, melyben az ego éltető vére van. Lehet egy arca és kettő, négy, vagy hat karja, de ábrázolják nyolc arccal és tizenhat karral is.

A kettő, négy, illetve hat kézel egyaránt megfestett Mahakala ábrázolások közös vonása az a felfűzött emberi koponyákat tartalmazó korona, melyen az öt koponya azt szimbolizálja, hogy az öt szenvedés, az öt bölcsességgé alakul. A Mahakalák általában két holtesten állnak, amely a negativitások teljes kiirtását jelképezi.

Nagyon fontos tudni, hogy mit jelképeznek a Mahakalák, mert sokszor a gonosz szellemlényekhez vagy a halál urához való ragaszkodásnak gondolják, kik gonoszak vagy támadóak. A felébredett együttérzés a Mahakalák lényegi tulajdonsága. Ő sosem árt a lényeknek, hanem a megvilágosodott tudatával folyamatos az érző lények hasznára van.

Fehér Mahakala:

A "részvétteljes erő" a "mosolyogva haragvó" megtestesítője, aki elhárítja a gyakorlók szellemi szegénységét és kielégíti anyagi szükségleteit. Megvédi a gyakorlót az élet és a halál félelmeitől, győzedelmeskedik az istenek, démonok és emberek fölött.

Természetes bőséget ad, élelmet az éhezőknek és társakat. Legyőzi démonainkat és szellemi fejlődésünk ellenségeit. Fehér Mahakala gyakorlatilag Csenrézi haragos megnyilvánulása.