Buddha szobrok jelentései

Hogyan válasszak Buddha szobrot magamnak?

A Tibetshopban, de akár másutt is sokféle Buddha szobor kapható. Most nem a szobor anyagáról van szó, mert hiszen a kis rezin szobortól az aranyozott bronzon, berakásos rézen át nagyon sokféle van, ez részben árkérdés is lehet. De vajon mi mit jelent? minek mi a jelentése és hatása?

 Egy nagyon rövid kis kalauzt állítottunk össze, mely azoknak jelent elsődlegesen hasznot, akik talán nem is gyakorló buddhisták, nem kaptak beavatásokat, vagy nem gyakorolnak rendszeresen, ám a kedvező energiákat, a pozitív hatást, a szépséget keresik.

Annyit érdemes tudni, hogy minden Buddhaformának, bódhiszattvának megvannak a jellegzetes, csak rá jellemző ábrázolási módja. Ez nagyon részletes és pontos szabályok szerint történik, melynek leírása köteteket tölthetne meg, így elnézést kérünk azoktól, akik számára talán túl rövidek leszünk, és nem térünk ki minden részletre.

Amitabha Buddha

A határtalan fény vörös Buddhája, a tökéletes csend és megnyugvás. ékszerek nélküli, nyugodt, vörös forma, mely két kezében a határtalan élet nektárját tartja. Segít legyőzni a haláltól való félelmet. Kedvesség, megértés és bölcsesség az itteni élet után is, a mély megnyugvást adó meditációkhoz.

 

Sakhyamuni Buddha

Meditációs tartásban ül, kezét a fölhöz érinti. Gyakori ábrázolás az is, amikor a Bódhi fa alatt ül, amikor elérte a megvilágosodást Gautama Sziddártha. A megvilágosodás, a béke megtestesítője, ő a történelmi Buddha. általánosan javasolható minden meditációhoz.

 

 

Áldó Buddha

 Meditációs tartásban ül, a kezét tenyérrel előre tartja - ez nem a klasszikus áldás jele a buddhizmusban, inkább a félelemnélküliséget mutatja, távol tartja a  nemtudást és a zavaró érzelmeket. Ha valaki aktív együttérzésre, védelemre vágyik, csak kérnie kell tőle ezt az energiát.

 

 

Gyógyító Buddha

A történelmi Buddha ezen aspektusát tartják az orvosok királyának. Arca és teste lápiszkék, nem visel ékszereket, szerzetesi köntöst hord, és keresztbe tett lábbal ül. A bal keze ölében nyugszik, meditációs tartásban, benne egy gyógyító nektárral teli tálat tart. A jobb kezében egy aruna ágat tart, ami minden betegség univerzális ellenszere. A fizikai betegségeken túl a tudati mérgeket, zavaró érzelmeket is eltávolítja, mint az irigység, a ragaszkodás, vagy az ártó ellenszenv. Gyógyító energiáit meghívhatjuk saját magunk számára, de más ember számára is.

 

Fekvő Buddha

 A történelmi Buddha (Gautama Sziddhárta, akit Tatágathának is hívnak) utoljára ebben a tartásban feküdt le, oroszlántartásnak is hívják, mielőtt tudata a parinirvánába távozott. A megtartó energia, a béke, a bölcsesség és nyugalom szimbóluma, a tudat örökkévalóságában való hitet erősíti, beteljesíti.

 

 Csenrézi

Négy, vagy ezer karú férfi forma, minden Buddha együttérzése, energiája, Tibet legfőbb védelmezője. A szeretet és a könyörületesség megtestesítője. Az egy fejű ábrázolásban hófehér színű, lótuszülésben ül, és négy karja van. A jobb felső kezében egy kristálymalát tart, mellyel megszabadítja a lényeket a feltételekhez kötött világból. A két alsó kezében, a szívénél a megvilágosodás ékkövét tartja. A bal külső kezében egy lótuszvirágot fog, ami motivációja teljes tisztaságát jelzi. Szemei minden lényt látnak. Rajta meditálva, a felszínre hozhatjuk a mindenkiben ott rejlő tökéletes együttérzést és szeretetet.

 

Zamballa

Gazdagságot ad, mely lehet anyagi, és szellemi egyarát, a bőséget, a határtalan lehetőséget adja. Szakállas, testes férfi, kezében a drágaköveket okádó mongúzzal és pénzeszsákkal (A mongúz az erő állata Indiában, hiszen az egyetlen állat, amely kobrát eszik.) Bátorságot és szerencsét is ad, hogy amit szeretnél, azt meg tudd szerezni.

 

Zöld Tára

A női bölcsesség és együttérzés energiáit hordozza, minden Buddha anyja. Elkápráztatóan szép, gazdagon ékszerezett, Lótuszvirágok övezik, és minden kívánságra ott terem, ahol védelemre van szükség. Elsősorban nők, a anyák, betegek, kisgyermekek, elesettek segítője. Segíti a kérések gyors megvalósítását. Kapcsolatokhoz (férfi-női) ad segítséget.

 

Fehér Tára

 7 szeme mindent lát, a női energiák megtestesítője, tiszta, ragyogó energiamező, védelem és aktívitás. Gazdagon ékszerezett, aktív tartásban ül. Fehér Tara az együttérzés, hosszú élet, gyógyítás és a derűs nyugalom kvalitásokat képviseli. Fehér Tara gyakorlatainak szerepe az élet meghosszabbítása, és a gyógyítás. Tara fogadalmat tett a lények segítésére az emberek egészségért, erőért és hosszú életért fordulhatunk hozzá. Fehér színe tisztaságot jelent, de utal arra is, hogy ö a Végső Igazság. Megszabadít a szenvedéstől, a szamszára kínlódásaitól.

 

Táncoló Tára

Mint minden táncoló forma az életörömet és az aktív energiát testesíti meg, a tánc, mint a női szépség és kiteljesedés szimbóluma, segít aktívan megélni a női létet, felszabadít az indokolatlan félelmek és visszahúzó gátlások alól. Termékenységet is segíti.

 

Manjushri

 Minden Buddha bölcsessége, kezében lángoló, nagy karddal vágja át a nemtudás fátylait. A másikban egy lótuszvirág a szív szutrával. A tisztánlátás, a megvilágosult, aktív cselekvés energiáját adja. A tibeti jósláshoz, a Mó-hoz is az ő energiáját és tisztánlátását szokták kérni. Ha megkülönböztető bölcsességre vágysz az életben, segít megtalálni az utat és erőt is ad, hogy végigmehess rajta. De a döntés mindig a Tied.

 

 Mahakála

 Vagyis Fekete Köpeny, a legerősebb dharmavédelmezők egyike, nem Buddha, ő yidam. Vad, haragos arca elriasztja az ártó energiákat, a harmadik szeme a homlokán a bölcsességé. Nyakában koponyalánc, a legyőzött démonokból, kezében vérrel teli koponyatál és vágókés, melyben az ego vére van, és mellyel elvágja a ragaszkodás és a nemtudás kötelékeit. Európai szemmel elsőre kissé riasztó, ám éppen ez a dolga: megvédi azt, aki hozzá fordul megerősítésért.

 

Nevető Buddha

A Jólét, bőség, vidámság és jószerencse Buddhájának ábrázolása. Elsősorban Kínában terjedt el. Kopasz, nagy hasa a gazdagság és a tekintély jele, gyakran zsákot is fog, amiben a kincseit hozza. Többnyire laza tartásban ül, nem meditációban, hiszen már túl van minden nehézségen. Ha álló és a karját az ég felé emeli, az a felajánlás a sikerért, a győzelemért. Azt tartják, hogyha megsimogatják a fejét, vagy a hasát, azzal bevonzhatók a jó energiák.

 

Tudjuk, hogy maga a lista sem teljes, de ezek a leggyakoribb Buddhaformák, melyekkel Tibetben, Nepálban találkozhatsz, és természetesen itt, nálunk is a Tibetshopban. Van, hogy más tartásban, vagy formában is találkozhatsz velük történelmi ábrázolásokon, vagy más országokból származó buddhista képeken.

Nézd el nekünk, hogy ilyen kurtára fogtuk, ám elegendő lehet azok számára, akik csak most találkoznak, ismerkednek a Buddhákkal. Kísérje öröm és boldogság útjukat!

 

 

 

Címkék: