MALA, MÁLA, más néven Buddhista imafüzér, vagy imagyöngy

A mála különleges helyet foglal el a lelki gyakorlatokban. A málát először is azért használják, hogy számolják a mantrák (imák, szent szövegek) ismétlését meditáció közben. Másodszor, a gyakorlás során az elme természeténél fogva hajlik arra, hogy elkalandozzon. A vándorló elmét a málán keresztül lehet a legkönnyebben megfogni és visszavezeti a meditáció tárgyához.

Különös tisztelettel kell bánnunk a malával hiszen ezen keresztül segíti a gyakorlókat a mantrához kapcsolódó istenség. Nem szabad gondatlanul használni, piszkos helyen tartani, megérinteni a lábakkal . Bár élettelen tárgy, mégis az az eszköz, amely segítség a lelki felemelkedésben.

Használata során a malát a kezünkbe vesszük úgy, hogy a guru szem melletti első szemet befogjuk a hüvelyk és a középső ujjunk közé. A mutató ujjunkkal nem érintjük soha a malát. A mala a középső ujjunk második ujj percén lóg, a hüvelyk ujjunkkal rögzítjük. A középső ujj vénája közvetlen energetikai kapcsolatban van a szívvel, ezáltal befolyásolja a szív működését.

A mála használata

A hüvelykujjal az óramutató járásával megegyező irányba elkezdjük morzsolni az első szemet, miközben elmondunk egy mantrát. Az utolsó 108. szem után elérkezünk ismét a guru szemhez, ott visszafordulunk, és új kört kezdünk az ellenkező irányban.


Általában 108 szemből és egy végső, nagyobb szemből áll, amelyet guruszemnek is neveznek. Gyakran láthatunk olyan malákat, amelyek további három, a többitől eltérő osztószemet is tartalmaznak. Ezek négy, egyenként 27 szemnyi részre osztják a málát. A guruszem testesíti meg a megvilágosodást. Innen kezdődik az ima (meditáció) egy-egy ciklusa, és az ide való visszatérés jelzi a ciklus   befejezését is.

Fontos szabály, hogy ne lépjünk át a guruszemen egy kör befejezésekor, hanem forduljunk vissza, és a következő kört azon a ponton kezdjük, ahol az előzőt bevégeztük. Így haladunk ide-oda a guruszemtől. Ez annak a jelképe, hogy a gyakorló mindig megfordul, amikor eléri a megvilágosodást, és visszatér a feltételekhez kötött világba, hogy hasznára legyen minden lénynek, a megvilágosodáshoz. A buddhista málákhoz szoktak külön számlálót is használni, amit a málára erősíta gyakorló. hogy segítse a számolásban.

A mála viselése

Egyesek a csuklójukra csavarva, mások a nyakukban hordják, de akadnak olyanok is,akik nem viselik közvetlenül a testükön, hanem külön a malá védelmét szolgáló kis szövet tartóban, malatartó zacskóban  hordozzák a zsebükben, a táskájukban, vagy a nyakukbaakasztva.  Az állítható malák előnyösebbek a gumis, vagy fix fűzésűeknél. 


Az olvasófüzér szemeinek anyaga függhet tulajdonosa ízlésétől, vagy gazdagságától, így például készülhet igazgyöngyből zafírból, korallból, achátból, vagy éppen borostyánból is. Az eltérő anyagok használatának legfőbb oka azonban mégis az, hogy az egyes rendeknek, vagy az adott védőistenségnek különböző anyagokból készített olvasófüzérek felelnek meg, melyeket a lámák a vizualizációs gyakorlatok során is használnak. A mala leggyakrabban fából készül, így a haragvó istenségekhez szóló imáknál is használják. 

Főképp Csenrezi kultuszához kapcsolódik a hegyikristályból, tibeti kvarcból, citrinből, vagy színtelen üvegből készített buddhista mala. A nagy, barna rücskös szemeiből formált malát (rudráksha mála)  elsősorban a Nyingma (régi buddhista irányzat) lámák forgatják a haragvó istenek és a démonok mantráihoz.
A kígyó csigolyacsontjából való malát a buddhizmust megelőző vallásból kialakult bön tradícióban, vagy jósláskor alkalmazzák. Készülnek más állatok csontjából, így pl. a jak lábszárcsontjából is málák.

Mi itt a Tibetshopban arra törekszünk, hogy a lehető legtisztább helyekről szerezzük be máláinat, melyek külön áldást is kaptak a felhasználók javára. Hazánkban itt található a legnagyobb, folyamatosan frissülő málá választék. 

A legtöbb málát itt találod több kategóriában >>>