Mala

MALA:

A mala (buddhista imafüzér vagy rózsafüzér) különleges helyet foglal el a lelki gyakorlatokban. A malát először is azért használják, hogy számolják a mantrák (imák, szent szövegek) ismétlését meditáció közben. Másodszor, a gyakorlás során az elme természeténél fogva hajlik arra, hogy elkalandozzon. A vándorló elmét a malán keresztül lehet a legkönnyebben megfogni és visszavezeti a meditáció tárgyához.

Különös tisztelettel kell bánnunk a malával hiszen ezen keresztül segíti a gyakorlókat a mantrához kapcsolódó istenség. Nem szabad gondatlanul használni, piszkos helyen tartani, megérinteni a lábakkal . Bár élettelen tárgy, mégis az az eszköz, amely segítség a lelki felemelkedésben.

Használata során a malát a kezünkbe vesszük úgy, hogy a guru szem melletti első szemet befogjuk a hüvelyk és a középső ujjunk közé. A mutató ujjunkkal nem érintjük soha a malát. A mala a középső ujjunk második ujj percén lóg, a hüvelyk ujjunkkal rögzítjük. A középső ujj vénája közvetlen energetikai kapcsolatban van a szívvel, ezáltal befolyásolja a szív működését. A hüvelykujjal az óramutató járásával megegyező irányba elkezdjük morzsolni az első szemet, miközben elmondunk egy mantrát. Az utolsó 108. szem után elérkezünk ismét a guru szemhez, ott visszafordulunk, és új kört kezdünk az ellenkező irányban.

Egyesek a csuklójukra csavarva, mások a nyakukban hordják, de akadnak olyanok is, akik nem viselik közvetlenül a testükön, hanem külön a malá védelmét szolgáló kis szövet tartóban hordozzák a zsebükben, a táskájukban, vagy a nyakukba akasztva. Általában 108 szemből és egy végső, nagyobb szemből áll, amelyet guruszemnek is neveznek. Gyakran láthatunk olyan malákat, amelyek további három, a többitől eltérő szemet is tartalmaznak. Ezek négy, egyenként 27 szemnyi részre osztják a málát. A guruszem testesíti meg a megvilágosodást. Innen kezdődik az ima (meditáció) egy-egy ciklusa, és az ide való visszatérés jelzi a ciklus befejezését is. Fontos szabály, hogy ne lépjünk át a guruszemen egy kör befejezésekor, hanem forduljunk vissza, és a következő kört azon a ponton kezdjük, ahol az előzőt bevégeztük. Így haladunk ide-oda a guruszemtől. Ez annak a jelképe, hogy a gyakorló mindig megfordul, amikor eléri a megvilágosodást, és visszatér a feltételekhez kötött világba, hogy hasznára legyen minden lénynek, a megvilágosodáshoz.

 

Állítható malákról: ITT

 

A tibeti buddhizmusban hagyományosan 108 gyöngyből álló füzért használnak. A 108-as szám a buddhizmusban szakrális jelentőségű. Bizonyos imáknál kiemelt jelentősége lehet a 27-es 54-es vagy esetleg 21-es számnak is.

 

Néhány érdekes magyarázat a 108-as szám kiemelt jelentőségére:

Csenrezi és Tara a tibeti buddhizmusban a két legnépszerűbb istenség 108 nevére utal, de Buddha lábnyomát is 108 részre szokták felosztani.
A tibeti kánon köteteinek száma is 108.
A 108-as számot adja a következő számítás is: 6 x 3 x 2 x 3 = 108
ahol a 6-os szám az emberi érzékeket jelöli
(látás, hallás, szaglás, ízlelés, érintés, gondolkodás)
a 3-as szám a három időt (múlt, jelen, jövő)
a 2-es szám a szív, az elme és a szándék állapotát: tiszta vagy tisztátalan
az utolsó 3-as pedig a három zavaró érzelmi állapotot, jelképezi:
szeretet, utálat, közöny.

Megállapították, hogy az ember 12 óra alatt 10,800-szor vesz lélegzetet. 24 órában 21,600 lélegzetvétel van. Az idő fele elmegy alvással, evéssel és más szükséges cselekvéssel. A többi időben Istenre kell gondolni. Isten neve ismétlésének érdeme 100-szor nagyobb, ha malát használnak. 108 mantra egy malán annyi, mint Isten nevét elmondani 10,800-szor.

 

A mala használata: ITT


Türkiz mala lapis lazuli osztóval

Fehér jak csont mala számlálóval

Tibeti zee kő mala

Vörös jak csont mala

Valódi szantál mala jade osztóvalSzantál fából faragott számlálóSárga jade csukló malaRózsafa jellegű fa mala

 

27 bolygó van, amelyek a sorsunkat irányítják. Mindegyik bolygó 4 fázisba lép be egy asztrológiai nap alatt. Ezért az összes bolygó 108 fázist (27 x 4 = 108) tesz meg egy asztrológiai nap alatt.

A szentírások azt mondják, hogy Istent szimbolikusan a 9-es szám képviseli. A 108-as három számjegye 9-et ad (1 + 0 + 8 = 9). Ha a 9-est bármivel megszorozzuk, az eredmény számjegyei pontosan 9-et fognak adni.

A különféle malákat különféle célokra használják. A különféle szekták is különféle malákat használnak.

Az olvasófüzér szemeinek anyaga függhet tulajdonosa ízlésétől, vagy gazdagságától, így például készülhet igazgyöngyből zafírból, korallból, achátból, vagy éppen borostyánból is. Az eltérő anyagok használatának legfőbb oka azonban mégis az, hogy az egyes rendeknek, vagy az adott védőistenségnek különböző anyagokból készített olvasófüzérek felelnek meg, melyeket a lámák a vizualizációs gyakorlatok során is használnak.
Az egyik leggyakoribb mala az okkersárga fából készült füzért valamennyi, így a haragvó istenségekhez szóló imáknál is használják. A hagyomány szerint a szemeket fa anyagából is faraghatták.
Főképp Csenrezi kultuszához kapcsolódik a kristályból, vagy színtelen üvegből készített mala.
A nagy, barna rücskös szemeiből formált malát elsősorban a Nyingma lámák forgatják a haragvó istenek és a démonok mantráihoz.
A kígyó csigolyacsontjából való malát a buddhizmust megelőző vallásból kialakult bön tradícióban, vagy jósláskor alkalmazzák. Készülnek más állatok csontjából, így pl. a jak lábszárcsontjából is olvasófüzérek.

MALÁK HATÁSAI:

AMETISZT: egy erőteljes támogatás a kreatív gondolkodáshoz, spirituális tudatossághoz és a gyógyuláshoz. Megkönnyíti a fejfájást, enyhíti a fájdalmakat és segíthet leküzdeni az álmatlanságot.

BODHI: fa alatt Indiában, Buddha elérte a megvilágosodást. Emiatt a bodhi magot nagyra értékelik. Gazdagítja az elmét.

KRISTÁLY: felerősíti az imákat , gyógyításokat, gondolatainkat, kívánságainkat és a pozitív dolgokat. A test egyensúlyban van tőle és növeli az immunrendszert. Pozitív energia ellátás. Segít eloszlatni a negatív energiát.

LÓTUSZ: jelképezi a spirituális tudást és a hatalmat. A mag tulajdonságai: enyhíti a nyugtalanságot, a szívre jó hatással van ésaz álmatlanságra is. Javítja a koncentrációt, kedvező a lépre, a vesére és a szívre.

RÓZSAKVARC: feltétel nélküli szeretet. Megnyitja a szívcsakrát. Ösztönzi a megbocsátást, segít, hogy engedjük el a dühöt, haragot és a féltékenységet. Az ágyad mellett vagy a párnád alatt segít az alvásban. Erősít fizikailag. Jó a szívre, a szédülést enyhíti és gyógyítja a mell-, tüdő-, vese- és mellékvese problémákat.

RÓZSAFA: a könyörületes és szerető szív tulajdonságait hordozza magába. Energiája nőies, spirituális, intuitív szépség és egészség. Különösen hatékony spirituális gyógyító és tápláló.

SZANTÁLFA: az egyik hagyományosan használt anyagok közé tartozik. Nyugtató, békés, illatos fa. Vonzza a pozitív finom rezgést, a világos felfogást, elősegíti a nyugalmat és a pozitív hangulatot. Egy antidepresszáns, fertőtlenítő és nyugtató fa. Segíti a gyógyító sejteket. Használják, hogy segítse az immunrendszer minden gyógyulási folyamatát, illetve, hogy megakadályozzák a betegséget.

TIGRISSZEM: egyszerre a földön tart és felemel. Elősegíti a pozitív hozzáállást, a nevetést és a humort. Vonzza a jólétet, a gazdagságot és a sikert.

TÜRKIZ: egy védő kristály. Nyugtat. Megszünteti a hangulatváltozásokat, stabilizálja a belső nyugalmat. Lehetővé teszi az önkifejezést. Segít megtalálni az igaz utat az életben.

CSONT: használatával gyümölcsöző életünk lesz. Jó a vérkeringésre.

 

Ásványok gyógyító hatás betegségek szerinti felosztásban:

A
Adatthordozó kristályok: ceruszcit, fekete kalcit
Adipositas (elhízás): citrin, jádeit, magnezit, turmalin, türkiz
Afták: borostyán, jádeit, szárdonix
Aggódás: ametiszt, borostyán, citrin, kék tigrisszem, kék turmalin, ónix, rubin, rózsakvarc
Agresszió leépítése: akvamarin, heliotrop, kalcedon, rózsakvarc, szerpentin
Agresszió tudatosítása: borostyán, gránát, kalcedon, karneol, mookait
Agy hiperaktivitása: ametiszt
Agyhártyagyulladás: achát, gyémánt, gyöngy, szárder, zafír
Agy kiegyensúlyozottsága: ametrin, hegyikristály, kék csipkeachát, mocha achát, turmalin
Agy, kisagy: kianit
Agy megnyugtatása: ametiszt, amazonit
Agy serkentése: ametiszt
Agyi idegsejtek serkentése: amazonit, ametiszt, arany, csillagachát, zafír
Agyi koncentráció: achát, ametiszt, arany, fluorit, sugilit, zafír
Agyi koordináció: fluorit, gyémánt
Agy vérellátása: purpurit
Agytumor: ónix, sörl, sugilit, szeptari
Aids: akvamarin, petalit, programozott hegyikristály, rodonit, sugilit
Akaraterő fokozása: berill, fluorit, grosszulár, hematit, jáspis, rubin
Alapcsakrák gyógyítása: aragonit, karneol, vörösberill, vöröskalcit
Alázat növelése: kunzit
Alkohol: zeolit, smithsonit, iolit, csaroit, ametiszt
Alkohol-Másnaposság: ametiszt, sugilit, turmalinkvarc
Allergia: akvamarin, aventurin, achát, borostyán, cirkon, fluorit, fukszit, kvarc
Alopécia (hajhullás): ametiszt, lazurit, zafír
Altest erősítése: jáspis, thulit
Altesti fájdalmak: jáspis, füstkvarc, karneol
Alultáplált testrészek: hegyikristály
Alvajárás: achát, rózsakvarc
Alvás hiány: purpurit
Alvás, ami nehezen jön: ametiszt, hematit, kalcedon
Alvás, ami pihentető: ametiszt, aventurin, hematit, krizopráz
Alvás, hogy könnyen menjen: aventurin, moki márvány
Alzheimer kór: andaluzit, ónix, sugilit
Analitikus gondolkodás javítása: ónix, prehnit
Anémia (vérszegénység): gránát, hematit, korall, moldavit, opál, réz, rózsakvarc, rubin
Angina (gennyes torokgyulladás): barit
Angina pectoris (szívtáji fájdalom): akvamarin, ametiszt, heliotrop, rózsakvarc
Angyali birodalom: danburit, fenakit, tanzanit
Angyali energia: narancssárga-, barna szelenit
Angyali jelenlét: angelit, szelesztit
Angyali tudat: szelenit
Angyali útmutatás: szelenit, végtelenkő
Angyalokkal való kapcsolatteremtés: angelit, larimar, petalit, szelesztit, szerafinit
Anorexia: topáz, lepidolit
Antibakteriális hatás: ezüst, hegyikristály, obszidián
Anyai ösztön erősítése: kék kalcedon
Anyagcsere egyensúlyban tartása: amazonit, ametiszt, herkimeri gyémánt, szodalit
Anyagcsere erősítés: peridot
Anyagcsere serkentése: fluorit, gránát, magnezit, rodonit, topáz, turmalin
Anyagcsere szabályozása: ametiszt, labradorit, piroluzit, szardonix, vörös tigrisszem
Anyagcsere zavar: akvamarin, cinóber, citrin, karneol, rubin, zafir
Anyaméh erősítése: achát, heliotrop, jáspis, kuprit, szelenit
Aranyér: heliotrop, hematit, magnetit, malachit, smaragd
Arc-, homloküregyulladás: fluorit, kék turmalin
Arcüreg inger: magnetit
Arc pír: borostyán, zafír
Artéria erősítése: akvamarin, heliotrop, rózsakvarc
Artéria keményedése: akvamarin, krizoberill
Artéria meszesedése: borostyán, fluorit, gránát, hematit, kalcit, kunzit
Arthritis (ízületi gyulladás): akvamarin, azurit, borostyán, gagát, hegyikristály, kalcit, krizokolla, malachit, turmalin
Arthrosis (porcmeszesedés): apatit, borostyán, cirkon, hegyikristály, hematit, malachit, napkő, zoisit
Asztrális támadás felismerése: lapis lazuli
Asztrális támadás utáni gyógyulás: mandarin kvarc, szivárvány kvarc
Asztrális támadás semlegesítése: fekete turmalin pálcák kvarcban
Asztrális támadás védelme: akva aura, ametrin, fekete turmalin, klorit, obszidián, rubin
Asztrális utazás elősegítése: cirkon
Asztrális utazás intenzív átélése: citrin, nemes opál
Asztrális utazás közbeni védelem: gagát
Aura blokktalanítása: fluorit, obszidián pálca
Aura erősítése: hegyikristály, mahagóni obszidián
Aura harmonizálása: hegyikristály
Aura megnyitása: obszidián
Aura nyugtatása: akva aura, petalit
Aura összehangolása: borostyán, jáspis, magnetit, szintelen turmalin
Aura stabilizálása: achát, fluorit, jáspis
Aura tisztítása: ametiszt, apacskönny, borostyán, füstkvarc, hegyikristály, turmalin gyémánt
Aura védelme: citrin, gagát, gyémánt, kunzit, labradorit, napkő, petalit, pirit, turmalin
Autizmus: csaroit, sugilit
Autoimmun betegség: akvamarin, rodonit, sugilit
Á
Áldozatvállalás: amazonit, kianit, larimar
Álhatatlanság, instabilitás: hegyikristály, holdkő, krizokolla
Álhatatosság: fakő, jáspis, kalcit, szodalit
Álhatatosság növelése: opál, spinell
Álkapocs panaszok: akvamarin, borostyán
Álmatlanság: akvamarin, ametiszt, arany topáz, peridot, réz, rózsakvarc, smaragd, zafír
Álomkór: rodokrozit, tigrisszem
Álom köve: jáde
Álmok megértése: ametiszt
Álmok serkentése: opál, turmalin
Álmok visszaidézése: gyémánt, howlit, kianit, vörös jáspis, zöld zafír
Álom, ami jövőbe lát: vörös jáspis
Álom, ami rossz: gyémánt, napkő, smaragd
Álom, ami tudatos: akvamarin, hegyikristály, lazulit
Árulás megszüntetése: dioptáz
Ásványi anyagok egyensúlyba tartása: kék jáspis
Ásványi anyagok felszívódásának javítása: hárem blende, karneol
Átalakulás köve: csaroit, malachit
Átok: sattukit
Átok távol tartása: fekete turmalin, kiasztolit tigrisszem
Átok visszafordítása: fekete turmalin csillámmal, lapis lazuli
B
Baktériális betegségek: rubin, smaragd
Barátság megszilárdítása: ametiszt, szárder
Barátság segítése: ametiszt, cirkon, lazurit
Barátásgtalanság: rózsakvarc
Bánat gyógyítása: ónix
Bánat megszüntetése: dioptáz, lepidolit
Bánat okának felismerésere: apacskönny
Bántalmazás: achát, azurit, citrin, gagát, lepidolit, malachit, ónix
Bárányhimlő: gyöngy, karneol, malachit, obszidián
Bátorítás: variszcit
Bátorság: achát, ametiszt, citrin, danburit, gránát, heliotrop, jádeit, jáspis, karneol, lazulit, opál, rubin, vaskova, Bátorság hiánya: achát, füstkvarc, karneol, rodonit, szárdonix
Bátorság újrakezdéshez: rodonit, sugilit, turmalinkvarc
Bátortlanság: bornit, gyémánt, gránát, karneol, moha achát, tigrisszem, vezúvián
Becsületesség: jádeit
Befogadóképesség fokozása: azurit, hegyikristály, tűzkő, magnezit
Befolyásolások (ami negatív): achát, vízachát, zafír
Befolyásolások (ami nemkívánatos): heliotrop
Befolyásolhatóság csökkentése: ónix
Belátás javítása: howlit, krizoberill, márvány, opál
Beleérző képesség fokozása: epidot, hiddenit, moldavit
Belső béke: ametiszt, girasol, kék jáde, rózsaszín kalcedon, szelesztit, szerpentin, vanadinit
Belső bizonytalanság: anhidrit, apofillit, karneol, sugilit, szodalit
Belső elválasztású mirigy: kalcedon, akvamarin
Belső énünk: almandin gránát, moldavit, napkő, okenit
Belső fül: harem blende, ónix
Belső harcok megszüntetése: turmalinkvarc
Belső tartalékok: faachát, gránát, jáspis, mookait
Belső tervek mevalósítása: krizopráz, lazurit, kvarc
Benyomások elemzése: sólyomszem
Beszédhiba: akvamarin, kalcedon, kék obszidián, kék topáz, kék turmalin
Békességet nyújtó kő: borostyán, lapis lazuli, akva aura, magnezit, phrekni
Bél betegségek (vastagbél): aranytopáz, kalcit, moha achát, rózsakvarc
Bélelzáródás: smaragd
Bél erősítése: apacskönny, ametrin, hegyikristály, krizoberill, girasol, iolit, jáspis, pirit, kvarc, szerpentin, szárder, wulfenit
Bélfekély: jáspis
Bélfertőzés: rubin, sztaurolit
Bélflóra: ametiszt, karneol, moha achát, tűzkő
Bélflóra fertőzése: ametiszt
Bélgörcsök: hegyikristály, heliotrop, karneol, malachit, rutilkvarc, magnezit, zöld fluorit
Bélgyulladás (vastagbél): jáspis, karneol, smaragd
Bélhurut hasmenéssel: rubin, smaragd
Bél méregtelenítése: krizokolla, rutiltartalmú kvarc
Bélmozgás: gyémánt, jáspis, krizokolla
Belső harcok feloldása: turmalinkvarc
Béltisztítás: heliotróp
Bénulási tünetek: achát, hegyikristály, kiasztolit
Bénulás, ami teljes: rubin, smaragd
Bénulás, ami féloldali: kunzit, rubin
Bizalmatlanság: melanit gránát
Bizalom: anhidrit, bornit, gagát, gránát, kalcedon, krizopráz, morganit, tigrisszem, ulexit
Bizonytalanság: ametiszt, apofillit, holdkő, kalcedon, labradorit, muszkovit, topáz, szardonix
Bizonytalanság belsőleg: karneol, sugilit, szodalit
Biztonságérzet: achát, krizopráz, wulfenit
Blokád energiaredszerben: citrin, hegyikristály, obszidián, tigrisszem
Blokád emocionális: magnetit, obszidián, tűzopál, tigrisszem
Blokád szellemileg: azurit, fluorit, hegyikristály, malachit
Blokk energiaáramlásban: boji, cinkit, lézerkvarc, mahagóni obszidián
Blokk felismerése: ametiszt pálca, boji, lápis lazuli
Blokk megszüntetése: ametiszt, cinkit, csipke achát, hegyikristály, howlit, jadeit, magnetit, kianit, kunzit, melanit, obszidián, rodonit, turmalinos kvarc, turmalin, vörös kalcit, Blokk múltbéli: unakit
Blokk oldása: akvamarin, azurit, boji, fuchsit, kék turmalin, kianit, vörös jáspis, vörös kalcit
Blokk tisztítása: boji, tűzachát
Boldogságérzet: achát, aventurin, kalcedon, rubin
Boldogulás: aventurin
Bosszú feloldása: moha achát
Böfögés, gyomorégés: berill, rutilkvarc, smaragd, zafír
Bölcsesség: zafír
Bölcsesség elősegítése: ametiszt, borostyán, kalcit, opál
Bőr akkut gyulladása: achát, gránát
Bőr allergia: akvamarin, aventurin, cirkon, zafír
Bőr erősítése, regenerálás: apofillit, barna-zöld jáspis, cinkit, fluorit, grosszulár, holdkő, hópehely obszidián, kalcit, krizanténkő, magnetit, olivin, rodokrozit, rózsaszín turmalin, stilbit, topáz, ulexit, unakit, variszcit, zöld szelenit, Bőr feszesebb kötőszövete: ametiszt, karneol
Bőr foltok (leukoderma): aventurin, indigolit, sugilit
Bőr ingerületek: dumortierid, fluorid, grosszulár, howlit
Bőrkiütés (viszkető): aventurin, zafir
Bőrkiütések: aventurin, okenit, riolit
Bőr krónikus gyulladása: pirohezit
Bőr mélyebb rétegei: cövellin
Bőrön csalánkiütés: aventurin, hegyikristály, karneol, lazurit
Bőrön pattanások: achát, ametiszt, aventurin, gránát, peridot, rodokrozit
Bőr pigmentáció zavara: krizokolla
Bőr pshoriasis: aventurin, borostyán, bórax, zafír
Bőrrák: ametiszt, smaragd
Bőr szinének javítása: hematit
Bőr tisztítása: akvamarin, ametiszt, citrin
Bőséget hozó: citrin, bőségkristály, dentrites achát, topáz, zöld turmalin, gyémánt, rubin
Bright kór (fehérje vizeléssel járó betegség): aranytopáz, gyöngy
Bronchiálasztma (hörögő asztma): borostyán, nappirit, rutilkvarc
Bronhitis (hörghurut) akkut: krizopráz, nappirit, rutilkvarc
Bronhitis általános: akvamarin, cirkon, gagát, kalcedon, krizoberill, kunzit, kvarc, pirit-achát, rubin tigrisszem, Bronhitis krónikus: akvamarin, borostyán, dumortierit, kalcedon, rutilkvarc, türkiz
Búskomorság: apatit, krizokolla, kunzit, peridot
Bűntudat: enyhítése: krizokolla, larimár
Bűntudat megszüntetése: hesszonit gránát, kiasztolit, szodalit, olivin
Bűntudat, ami rejtett: képjáspis
C
Candida fertőzés: cinkit
Cellulitisz: citrin, cövellin
Célok elérése: borostyán, hiddenit, jáspis, lepidolot, zafír
Célok korrigálása: rubellit
Célok kitűzése: jáspis, zafír
Célok követése: szodalit, rubellit
Célok megtalálása: dolomit, smaragd
Célratörés: akvamarin, apatit, berill, sólyomszem
Cink felvétel javítása: lepidolit
Ciszták: akvamarin, azurit-malachit, heliotrop, karneol
CS
Csakrablokk feloldás: azurit, heliotrop, lazurit
Csakra: Gyökércsakra: achát, gránát, hematit, heliotrop, jáspis, korall, rubin
Csakra: Harmadik szem erősítése: azurit, lazurit, szodalit
Csakra: Harmadik szem felnyitása: ametiszt, azurit, fluorit, opál, lazurit
Csakra: Harmadik szem harmonizálása: azurit, lazurit, sóyomszem, szodalit
Csakra: Koronacsakra: ametiszt, fluorit, gyémánt, sugilit
Csakra: Napfonatcsakra: aranytopáz, borostyán, citrin, napkő, nappirit, rutlikvarc
Csakra:Szakrális csakra: holdkő, karnel, tűzopál
Csakra: Szívcsakra tisztító: jadeit, rodonit
Csakra: Szívcsakra: aventurin, jádeit, korall, krizoberill, krizokolla, krizopráz, malachit, moha achát, rózsakvarc, smaragd, turmalin
Csakra: Szívcsakra blokk feloldozás: kunzit, turmalin
Csakra: Torokcsakra: akvamarin, fluorit, holdkő, kalcedon, kék topáz, kianit, krizokolla, opál, prit, türkiz
Csakra aktiválás: akva aura, turmalin
Csakra feltöltése energiával: gránát, kalcit, krizokolla, turmalin pálca
Csakra földelése: apacskönny, füstkvarcpálca
Csakra kiegyensúlyozása: apatit, dentrites achát, hegyikristály
Csakra megnyitása: spinell
Csakra összehangolása: jáspis, kunzit, magnetit, moldavit, turmalin, türkiz
Csakra tisztítása: aurakvarc, azurit, borostyán, napkő, opál, szerpentin
Családi kapcsolatok: barna turmalin, smaragd
Családi konfliktusok: citrin, fuchsit
Családi problémák megoldása: jadeit, rózsakvarc, smaragd, verdelit
Csalánkiütés: aventurin, hegyikristály, karneol, lazurit
Csecsemőmirigy: ametiszt, akvamarin, aranytopáz, azurit, hegyikristály, jáspis
Csigolyatörés: hegyikristály, malachit
Csipő gyulladás: hegyikristály
Csípés: lazurit, malachit, ónix
Csontok erősítése: csipke achát, fluorit, holdkő, kalcit, opál
Csontok gyógyítása: achát, apatit, aragonit, azurit, fuorit, magnezit, szardonix
Csontok növekedése: rodonit
Csontritkulás: amazonit
Csonttörés: kék achát, malachit, tigrisszem, zöld kalcit
Csontvelő: lapis lazuli, ónix
Csontszövet erősítés: achát, ametiszt, apatit, kalcit, magnetit
Csontvelő betegségek: kalcit, rodonit, tigrisszem
Csontvelőrák: heliotrop, korall, kalcit, topáz
Csőszindróma: fuchsit
D
Dadogás: aventurin, kalcedon, pirit, türkiz, zafír
Dagadás: achát, anhidrit, ametiszt, hegyikristály, lazurit
Daganat csökkentése: szeptari
Depresszió csillapítása: apatit, füstkvarc, gagát, lepidolit, tigrisszem, turmalin
Depresszió gyógyítása: lapis lazuli, kunzit, citrin, karneol, narancs kalcit, ametrin, borostyán
Diabetes: kalcedon, citrin, gyémánt, nappirit, smaragd, szodalit
Diabetesz megelőzése: ezüst
Diftéria: akvamarin, lazurit
Diplomatikus készség javítása: howlit
Diszlexia: fekete turmalin, sugilit, király zafír
Diszharmónia lelki kiegyensúlyozása: hegyikristály, krizokolla
Diszharmónia mentális kiegyensúlyozása: csaroit, szerpentin
Diszpraxia: muszkovit
Disztónia (vegetatív idegrendszer hibás működése): andok opál, muszkovit, turmalin, smaragd, rózsakvarc, sztaurolit
Diplomatikus készség javítása: howlit
Dohányzás: botswana achát, füstkvarc, gránát, hematit, sztaurolit, dentrites kalcedon
Dohányzás okozta betegségek: kacedon, opalit
Döntéshozatal aktiválása: aktinolit, azurit, borostyán, vaskova, zafír, tigrisszem
Durvaság: lápis lazuli
Duodentitis (nyombélgyulladás): smaragd
Duzzadt kezek: akvamarin, holdkő
Duzzadt lábak: gagát
Duzzadt mandulák: gyöngyház, barit
E
Egó segítése: ametiszt, rodokrozit
Egyensúly a csakrákban: turmalin, opál, aura kvarc, hegyikristály, malachit
Egyensúly érzelem terén: szodalit, szerpentin, citrin, smaragd, narancs kalcit, ametiszt
Egyensúly férfi és női energiákban: turmalin, tektit, holdkő, merlinit, hematit, jáspis
Egyensúly Jin-jan energiákban: tigrisszem, ónix, merlinit, jáspis, hematit
Egyensúly köve: kétvégű kristály
Egyensúly lelki oldalon: aventurin, kalcit, malachit, kvarc, rózsa kvarc
Egyensúly problémák: csipkeachát
Egyensúly zavarok: turmalin, hegyikristály, hópehely obszidián
Együttérzés: sólyomszem, jádeit, rodokrozit
Együttérzés fokozása: danburit, epidot
Ekcéma: aventurin, ametiszt, borostyán, mooki, peridot, zafír, akvamarin
Elekromágnesesség tisztítása: tűrkiz, szodalit, malachit, lepidolit, jáspis, gyémánt, hegyikristály, rózsakvarc
Elemzőképesség: apacskönny, lepidolot, pirit kocka, kiasztolit, csaroit, karneol, achát
Elengedés: apacskönny, hegyikristály, diopszid, arany, topáz, pirit, kvarc
Elégedettség: krizopráz, dolomit, arany, márvány
Elfogadás más emberek iránt: krizopráz
Elfogadás önmagunk iránt: achát, füstkvarc, krizopráz
Elfogadás sors iránt: lazurit
Elfogadás szeretet iránt: rózsaszín achát, muszkovit
Elfogadás változás iránt: cinkit
Elfolytás folyamatának eltörlése: prehnit
Elfolytás, ami félelemből fakad: apofilit, rutilkvarc
Elfolytás, ami érzelemből fakad: lazurit
Elhagyatottság érzése: napkő
Elhatárolódás a lelki terhek elől: kalcedon, fuchsit, heliotrop, lepidolit, szerpentin, türkiz
Elhízás: türkiz, citrin, jádeit, magnezit, turmalin
Elhidegülés: apatit
Elkeseredés: szeptária
Elkötelezettség: barna turmalin, magnetit, gránát, gyémánt
Elkötelezettség köve: gránát
Ellazultság: krizopráz, jádeit, heliotrop
Ellenállás eloszlatása: arany topáz
Ellenállás erősítése: riolit, fuchsit, gránát
Ellenállás legyőzése: thulit, csaroit
Ellenállóerő növelés: faachát, gránát, jáspis, boji kövek, riolit, hegyikristály, krizokolla, heliotrop, grosszulár, sörl, tigrisvas
Ellenséges érzelmek: sugilit, kalcedon
Ellentétek köve: alexandrit
Elmebaj: kalcedon, holdkő, rubin
Elme megnyugtatása: szodalit, kék kvarc, jade, labradorit, kalcit, heliotrop, akvamarin, ametrin, kék csipkeachát
Elme serkentése: rubin, szelesztit, akvamarin, borostyán
Elme segítése: smaragd, obszidián
Elnémulás stresszhelyzetben: szodalit
Elnyomott érzelem: lazurit
Előítélet: fluorit, krizopráz, akvamarin, ametrin
Előrelátás: prehnit, pietersit, citrin, csaroit, kalcit
Előző élet felidézése: variszcit, szerpentin, barna jáspis, howlit, gránát
Előző élet megismerése: variszcit, tűrkiz, szerpentin, merlinit, ceruszit
Előző életek során átélt események: turmalinos kvarc, variszcit, kék opál, okenit, malachit
Előző életek során üldözöttek: wulfenit
Elsősegélykő: rodonit
Emberbaráti hozzáállás: topáz, rodonit, kunzit, jáspis, gyémánt, csaroit, akvamarin
Emlékek elvesztése: fluorit, indigolit
Emlékek erősítése: achát, kalcit, turmalin
Emlékek gyengesége: kalcit, fluorit, smaragd
Emlékek feldolgozása: malachit, dentrites kalcedon
Emlékek felidézése: moldavit, labradorit, fekete kalcit
Emlékek felszabadítása: hegyikristály, kunzit
Emlékek képességének erősítése: cinóber
Emlékek, amit elfolytottak: fantom kvarc
Emlékek, amik fájdalmasak: cinkit, boji kövek
Emlékezet erősítése: opál, howlit, hematit, smaragd, ametiszt, borostyán
Emlékezet serkentése: azurit, achát
Emlékező képesség: pirit, ametiszt
Emésztés: borostyán, hegyikristály, jáspis
Emésztés erősítése: pirit, borostyán, girasol, tűzopál
Emésztés gyógyítása: ametiszt, holdkő, sárga jáspis
Emésztési panaszok: aragonit, aventurin, hegyikristály
Emésztés serkentése: achát, citrin, ametrin, aventurin, covellin, karneol
Emésztés támogatása: vörös turmalin, topáz, jáspis, gránát, krizokolla, karneol
Emésztés zavarai: ametrin, citrin, szodalit, hegyikristály, aranytopáz, jáspis, smaragd
Empátia: malachit, rózsaszín kalcedon, aventurin, holdkő, moldavit
Endokarditis: achát, gyémánt, gyöngy, zafír
Endokronrendszer egyensúlyban tartása: petalit, pietersit, zöld kvarc
Endokrinrendszer feltöltése energiával: sárga jáspis
Endokrinrendszer támogatása: rubin aura
Energetikai alultápláltság: hegyikristály, vaskova, purpurit, kvarc, thulit
Energetikai kezelés elősegítése: hegyikristály, thulit
Energetikai vezetőképesség: turmalin
Energia adása: tűzopál, heliodor, jáspis, larimar, thulit, türkiz
Energia áramlás: jadeit, verdelit, cinóber
Energia áramlás serkentése: jadeit, magnetit, boji, sörl, thulit
Energia blokkok feloldása: hegyikristály, citrin, obszidián, boji, sörl, thulit
Energia elakadása: sólyomszem, tigrisszem
Energia ellátás: obszidián, thulit
Energia eloszlás: diopszid, purpurit
Energia hiány: hegyikristály, gránát, jadeit, purpiurit, rubin, thulit, tigrisvas, türkiz
Energia irányítása: hegyikristály
Energia megkötése: hegyikristály
Energiák összekapcsolása: larimar, vanadinit, zafír,obszidián, moldavit
Energianövelő: turmalin
Engedékenység: opál, rózsakvarc
Entitások: szelenit, klorit, sattukit, petalit
Eredmények köve: smithsonit
Epe: aranytopáz, peridot, zöld obszidián, citrin, danburit, kalcedon
Epevezeték: vörös jáspis
Epehólyag: andok opál, danburit, réz, piroluzit, kvarc
Epekő: magnezit, borostyán, araytopáz, gyémánt, heliotrop, jáspis, smaragd, sugilit, narancskalcit, borostyán, korall
Epevezeték: vörös jáspis, smaragd
Epe elégtelenség: smaragd
Epilepszia: malachit, lepidolit, gagát, kunzit, smaragd, turmalin, achát, ametiszt, kalcedon
Erkölcs: kék turmalin
Erotika: opál, rodokrozit, rubin, thulit
Erotikus vágyak: girasol, turmalin
Erotikus érzékenység fokozása: réz, thulit, turmalin
Erő köve: barna jáspis
Erőszak: kén, rubin aura, gagát
Erőszakos hajlam: heliotrop, rózsakvarc
Erőt adó kő: iolit, jáspis, csipke achát, füstkvarc, cinóber, boji
Erőfeszítés: zafír
Erőfeszítés fizikai megkönnyíése: mookait
Erő növelése: faachát, bronzit, kalcedon, cölesztin, gránát, hematit, márvány,tigrisvas, türkiz, rubin, variszcit, boji
Erőtlenség: faachát
É
Égések: kalcit, krizokolla, hematit, krizopráz, ezüst
Égési sebek enyhítése: ametiszt, hegyikristály, krizokolla
Éhségérzet csillapítása: kalcedon
Éjszakai izzadás: ametiszt, kék turmalin, krizokolla, kunzit
Éleselméjűség fokozás: gránát
Életerő: borostyán, tűzachát
Életerő, energia: akvamarin, citrin, diopszid, gránát, jáspis, karneol, korall, opál, peridot, rózsakvarc
Élet értelmének felismerése: lazulit, moldavit, vezuvián, cirkon
Élet minőség: gránát, hematit, thulit
Életkedv növelése: danburit, rózsakvarc, füstkvarc, thulit, vezuvián
Élénkítés: tűzopál, purpurit, variszcit
Élénkítése a gondolkodásnak: sólyomszem, purpurit, füstkvarc, rubin, variszcit
Élni akarás: opál, thulit
Élősködők: szerpentin, rutil tartalmú kvarc, ametiszt
Éles látás: azurit, topáz, füst kvarc, malachit, levendulakék jáde
Életöröm: gránát, eperkvarc, heliotrop, smaragd, turmalin, thulit, vezuvián
Élet összegzése: krizoberill
Émelygés: dioptáz, hegyikristály, howlit, jáspis, moha achát
Ér rugalmasságának helyreállítása: szelenit, smithsonit, variszcit
Érdeklődés fokozása: aragonit
Érelmeszesedés: aventurin, borostyán, fluorit, gránát, hematit, kunzit, rodokrozit, turmalin, obszidián, magnezit
Érgörcs: magnezit
Érszűkület: obszidián
Érszűkület lábban dohányzás miatt: obszidián
Értelem: zöld opál, szelesztit
Értelem és érzelem: magnetit, kalcit
Értelem és lélek: fluorit, apofillit
Értelem és szeretet: hiddenit
Értelem serkentése: apatit, sárga zafír
Értéktelenség érzése: aranyfényű obszidián
Érzelem erősítése: tűzopál, füstkvarc, rodokrozit
Érzelem, ha kemény: rózsakvarc, kunzit, holdkő
Érzelem, ha szenvedélyes: apacskönny
Érzelem, ha visszafogott: opál
Érzelmek elfolytása: apofillit, opál, csipke achát, pietersit, malachit, morganit
Érzelmek ellenőrizhetelen kitörése: ametiszt, krizopráz, dolomit
Érzelmek érzékelése: krizokolla
Érzelmek ingadozása: lepidolit
Érzelmi blokádok feloldása: indigolit, labradorit, szodalit
Érzelmi teher: tektit, petalit, krizopráz
Érzelmi élet: krizokolla, ortoklász, labradorit, topáz
Érzelmi hidegség: csaroit, szodalit
Érzékelés elősegítése: ametiszt, azurit, hegyikristály, kalcedon, fluorit, karneol, ortoklász, prehnit, purpurit, szárdonix, turmalin
Érzékenység: alexandrit, hegyikirstály, bórax, füstkvarc, rodonit, rózsakvarc, jáspis, dumortierit, holdkő, ónix, turmalin, malachit, akvamarin, kék kalcedon, kék csipkeachát
Érzékenység fokozása: hegyikristály, holdkő, rózsakvarc
Érzéketlenség: andok opál, fluorit, rózsakvarc
Érzéketlen testtájak: hegyikristály, spinell, turmalin
Érzékszervek: ezüst, gyémánt, ametiszt, szardonix
Étertest harmonizálása: biotit
Étvágy fokozás: apatit, aranytopáz, karneol, zafír, smaragd
Étvágy csökkentése: türkiz, kalcedon
F
Fantázia élénkítése: alexandrit, krizopráz, dioptáz, vaskova, gránát, jáspis, labradorit, malachit, opál, rózsakvarc, ezüst turmalin
Farokcsont: sörl, krizokolla, opál
Fájdalom: ametiszt, aventurin, hegyikristály, dioptáz, füstkvarc, csaroit, krizokolla, angelit
Fájdalom feloldása: hipersztén, obszidián
Fájdalomcsillapító: ametiszt, bronzit, euklász, pirit, nappirit, cirkon, szardonix, fluorit, kianit
Fájdalom, ami érzelmi: angelit, gyémánt, ametiszt
Fájdalom, ha erős: hegyikristály, malachit, turmalin
Fájdalom, ha görcsös: malachit, variszcit
Fáradtság: borostyán, citrin, cölesztin, dioptáz, heliotrop, purpurit, pirit, rubin, tigrisvas
Fáradtság, ami krónikus: variszcit, cinkit, zöld turmalin, apatit, ametrin
Fázósság enyhítése: barit, citrin, labradorit
Fegyelem javítása: akvamarin, lazurit, malachit
Fehér és vörösvérsejtek: tigrisvas, hematit, fuchsit
Fehér folyás (hüvelyben): gyémánt
Fehér mágia: sztaurolit, wulfenit
Fehérje: alexandrit
Fej bőrének betegségei: achát
Fejfájás: achát, ametiszt, akvamarin, hegyikristály, indigolit, lazurit, zafír, borostyán, turmalin
Fejfájás, ami féloldali: ametiszt, borostyán
Fejfájás, ami homlok táji: ametiszt, malachit, zafír
Fejfájás, ami krónikus: dioptáz
Fejfájás, ami tarkótáji: kunzit, topáz
Fejlődés folyamatának felismerése: kalkopirit, turmalin
Fejlődés gyorsítása: kalcit, turmalin
Fejlődés irányítása: turmalin
Fejlődés elősegítése: akvamarin, azurit, borostyán, kalcit, larimar, holdkő
Fejlődés szellemi szinten: akvamarin, borostyán, gránát, larimar, malachit, smaragd
Fekély bőrön: smaragd
Fekély emésztőrendszerben: krizokolla, smaragd
Fekély gyomorban: ametrin, hegyikristály, malachit, rodonit, zafír, sugilit
Fekély petefészekben: karneol, sörl
Fekély szemhélyon: zafír
Feldobottság: obszidiánok, füstkvarc
Feldolgozatlan konfliktusok: gyöngy, szeptária
Felebaráti szeretet: malachit, ametiszt
Feledékenység: gyémánt, fluorit, leidolit, smaragd, tektit
Felelősség: akvamarin, euklász, citrin, tejkvarc, király zafír
Felelősség vállalása: akvamarin, ceruszit, iolit, malachit, peridot
Felelősség érzet: kék turmalin
Felelősség tudat: indigolit
Felettes lelkek: magnezit
Fellendülés: zöld turmalin, fehér zafír
Fellépés fokozása (magabiztosság növelése): fuchsit
Felfogóképesség: csaroit, aventurin, akvamarin, muszkovit, variszcit
Felfúvódás: citrin, jáspis, peridot, smaragd, gyöngy, rutilkvarc, aventurin, zeolit, variszcit, zöld jáspis
Felsőbbredű énnel való kapcsolat erősítése: hegyikirstály
Felsőbbrendű énnel való kapcsolat megteremtése: azurit, hegyikristály, tűzopál
Felsőbbrendű tudat aktiválása: hegyikristály, biotit, moldavit
Felsőbbrendű tudat erősítése: heliodor, szelenit
Fertőzés (baktériumos): kék turmalin, zöld kalcit
Fertőzés (gombás): moha achát, rubin aura, krizopráz
Fertőzés (húgy és ivarszervi): cinkit, krizopráz
Fertőzés (nyirok): csipkeachát
Fertőzés (vírusos): türkiz
Fertőzés elleni védekezés: borostyán, kunzit, sörl, smaragd, türkiz
Fertőzések: kén, riolit, rodokrozit, opál, fluorit, citrin, heliotrop
Fertőző betegségek: prázem, rubin, sztaurolit, tektit
Fertőzésgátló: kalcit
Fertőzés iránti hajlam: faacát, eperkvarc, korall
Feszültség (krónikus): magnetit, kvarc
Feszültség leépítése: hegyikirstáály, korall, nefrit, füstkvac
Feszültség nyakban: amazonit, akvamarin, hegyikristály, krizokolla, hipersztén, kunzit, magnezit
Feszültség oldása: ametiszt, aventurin, alexandrit, krizokolla, rózsaszín kalcit, sugilit, topáz, fekete turmalin, muszkovit, vörös jade, szelenit, zafír
Félelem eloszlatása: apofillit, ametiszt, tűzachát, csaroit, citrin, manganó kalcit, larimar, petalit, szodalit, zöld turmalin
Félelem enyhítése: turmalin, sugilit, perhnit, ónix, gagát, kiasztolit, vörös kalcit, gyémánt, idokrász
Félelem felszabadítása: csaroit, moha achát
Félelem a haláltól: karneol
Félelem a jövőtől: tektit
Félelem a kontroll elvesztésétől: kiasztolit
Félelem a megőrüléstől: kiasztolit
Félelem a sötéttől: fekete opál
Félelem a visszautasítástól: kék csipkechát
Félelem az újdonságtól: kiasztolit
Félelem érzet: amazonit, moha achát
Félelem, ami elfolytott: prehnit, rutilkvarc
Félelem, ami tudattalan: aventurin, jadeit, muszkovit, sörl, smaragd, ametiszt, akvamarin
Féltékenység: melanit gránát, gyémánt, krizopráz, krizantémkő, peridot
Fénylelkek: akvamarin
Férfi és női energia kiegyensúlyozása: vogel pálcák, türkiz, fekete turmalin, tektit, holdkő, boji, aventurin, ametrin, amazonit
Férfiasság: gránát, pirit, mahagóni obszidián, füst kvarc, rubin, zoisit
Figyelem fokozása: fuchsit, jáspis, karneol, pietersit, purpurit, rodokrozit, variszcit
Figyelem öszpontosítása: achát, ametrin, citrin, fluorit, hematit, lepidolit, hegyikristály, füstkvarc, rubin, zafír
Fizikai kimerültség: faachát
Fizikai megerőltetés feldolgozása: fuchsit
Fog (tejfog): borostyán
Fogak: howlit, fluorit, azurit, akvamarin, apatit
Fogak erősítése: kalcit, fluorit, magnezit
Fogfájás: akvamarin, borostyán, gagát, kunzit, malachit, fluorit, sugilit
Foghús gyulladás: akvamarin, borostyán, fluorit, malachit, türkiz
Foghús vérzése: karneol, türkiz
Fogszuvasodás megelőzése: kalcit, fluorit
Fogzománc: fluorit
Fogantatás: holdkő
Fogyás: jáspis, magnezit, wulfenit
Fogyás elősegítése: howlit, prehnit, fakő
Folyadék lerakódás csökkentése: howlit
Forrázások: kalcit, hematit, smaragd
Forróság kivonása a testből: hematit, tűzachát
Fóbiák: cinkit, szodalit, rutiltartalmú kvarc, prehnit, citrin, krizokolla, azurit
Földanya: moldavit, larimar, képjáspis, aragonit
Földelés: unakit, rubin aura, moldavit, tűzachát
Földelése a lelkeknek: vanadinit, obszidián, hematit, apofillit
Földelni a testet: fekete kianit, aragonit, anhidrit, faachát, karneol, csipkeachát, obszidián
Földelni a csakrákat: apacskönny, kristálypálcák
Földelni az energiát: füst kvarc, fekete turmalin, sólyomszem, barna spinell, barna szelenit, szardonix, rodonit, labradorit, vörös jáspis, heliotrop, borostyán
Földelő kövek: szerpentin, turmalinos kvarc, füst kvarc, moldavit, magnetit, jade, hematit, boji, ceruszit, aragonit, amazonit
Földelő kristály: hematit, jade, boji, achát
Földelő zsinór: barna turmalin, füst kvarc, obszidián
Földenergia: sólyomszem, tigrisszem, füstkvarc, malachit, larimar
Földhöz tapadt lelkek: klorit
Földön kívüli kommunikáció: moldavit, sattukit
Földön kívüli lényekkel kapcsolat felvétele: ceruszit, sárga fenakit
Földön kívüli világgal kapcsolat: csillag zafír, prehnit
Földrengés elleni kristályrács: muszkovit
Földsugárzás semlegesítése: hegyikristály, hematit, réz, nefrit, rózsakvarc, sörl
Földsugárzás elleni védelem: apatit, hematit, réz, moldavit
Fraktúrák: ametiszt, kalcit, magnetit
Frigiditás: karneol, rodonit gránát
Frontérzékenység: achát, akvamarin, kalcedon, jáspis, rubin, hópehely obszidián
Fulladás érzés enyhítése: cölesztin
Fukarság enyhítése: rubin
Furunkulus: ametiszt, borostyán, gránát, mookait, zafír
Függetlenség: napkő, lepidolit, krizopráz, berill, aventurin
Függőség: tűzachát
Függőség kezelése: tigrisszem, sztaurolit, rodonit
Függőség megszüntetése: turmalin lepidolittal, obszidián, iolit, ametiszt
Fül betegségeinek gyógyítása: kék, fluorit, szelesztit, borostyán, ónix, zafír
Fülfájás: türkiz, zafír
Fülfolyás: malachit, zafír
Fülzörej: ónix, szardonix
Fülzúgás: sörl
Fül, ami belső: horn belnde, ónix
Fül, ami középfül gyulladás: horn blende, malachit, rutilkvarc, zafír
G
Gazdagság köve: moha achát
Gazdagság sarok kövei: sólyomszem, gagát, citrin
Gazdagság vonzó: citrin, cinóber, karneol, dentrites achát, zafír
Gátlások leépítése: kalcedon, gránát, opál, obszidián
Gennyképződés elállítása: heliotrop
Gerincferdülés: acélkék obszidián, kiasztolit
Gerincgyulladás: kalcit, hegyikristály
Gerincproblémák: kalcit, hematit, magnezit, türkiz
Gerincvelő: krizokolla
Gerinc erősítése: hegyikristály, borostyán, aranytopáz, malachit
Gerinc gyógyítása: hematit, gránát, smaragd
Gerinc kiegyenesítése: hegyikristály, magnetit, kvarc
Gerinc kiigazítása: fekete turmalin, hematit, fuchsit
Gerinc összehangolása: szelenit, turmalin
Gégefő gyulladás: kalcedon, lazurit, morganit, szodalit
Gégegyulladás: borostyán, indigolit, zafír, stilbit
Gégerák: rodokrozit
Gégefő gyulladás: kalcedon, lazurit, morganit, szodalit
Glaukóma (zöld hályog): szemachát, lazurit, hegyikristály, kalcedon, gyémánt, smaragd
Golyva: zeolit, krizopráz, topáz, borostyán
Gombás fertőzés: moha achát, kén, riolit, rodokrozit, opál, kianit, fluorit, citrin, heliotrop
Gondolkodás képességének erősítése: csaroit
Gondolkodás logikus segítése: apacskönny
Gondolkodás racionális segítése: kianit
Gondolkodás segítése: cinóber, fluorit
Gondoskodó kő: kék achát, zöld turmalin, jáspis, kalcedon
Gondosság: berill
Gonoszság száműzése: peridot, heliotrop
Gondtalanság: borostyán
Görcs rángással: gyémánt, hegyikristály
GY
Gyámoltalanság: tűzachát
Gyász feldolgozása: ametiszt, citrin, gagát, indigolit, peridot, gyöngy, pirit, kvarc
Gyengeség: andaluzit, kalcedon, hematit, magnezit, turmalin
Gyengeségi roham: halit, szardonix, thulit
Gyengén tanulás: ametiszt, turmalin, holdkő
Gyermekgondozás: rubin
Gyermekbénulás: rubin, malachit
Gyermek fejlődése: kalcit
Gyermek hiperaktivitása: holdkő, zöld turmalin
Gyermek megnyugtatása: rózsakvarc
Gyermek rémálom: hematit
Gyomorégés: pirop gránát
Gyomorfájdalom: hegyikristály, jáspis, magnezit, nappirit
Gyomorfekély: napkő, rodonit, malachit, hegyikristály, sugilit, variszcit
Gyomorgörcs: citrin, karneol, nappirit, rutilkvarc
Gyomorgörcs lázzal: heliotrop, zafír, smaragd
Gyomorhurut: variszcit, botswana achát, jáspis, nappirit
Gyomorsav: jáspis, berill, magnezit
Gyomorsav túltengés: zoizit, kiasztolit, heliotrop
Gyomornyomás: muszkovit, pietersit
Gyors gondolkodás: fluorit, varoszcit, cinóber
Gyógyulási krízis: azurit, füst kvarc
Gyulladás, ami krónikus: aranytopáz, alunit
Gyűlölet: jáspis
H
Haj őszülése: krizokolla
Hajhullás: achát, ametiszt, lazurit, zafír
Hajhullás, ami hormonális eredetű: holdkő, zafír
Hajlam az erőszakra: heliotrop, rózsakvarc
Hajsömör: borostyán, citrin
Hajtóerő fokozása: achát, ametrin, apatit, berill, kalcit, heliotrop, rubin
Hajtóerő hiánya: hegyikristály, ametiszt, akvamarin, gránát, karneol, rubin, turmalinkvarc
Hallás erősítése: kék topáz, réz, hiddenit, lazurit, ónix, cinóber
Hallás javítása: fantom kvarc
Hallásjavítás, ha nagyot hall: borostyán, ónix, zafír
Hallás problémák: lapis lazuli, ametiszt
Hallás romlás: ónix
Halláskárosodás: ónix, szárder
Hallucináció: ametiszt, jáspis, cirkon
Hangszalag problémák: kalcedon, kék topáz, krizokolla, lazurit, szodalit
Hang, ami belső: apofillit, hegyikristály
Hangulatváltozás: lepidolit, gagát
Harag csillapítása: topáz, jáspis, rózsakvarc, achát
Harag megszüntetése: lapis lazuli, howlit, ametiszt, kék achát
Harag, ami elfolytott: achát, lápis lazuli
Harag, ami hirtelen jön: kalcedon, krizokolla, howlit, zafir
Harmadik szem erősítése: azurit, lazurit, szodalit
Harmadik szem felnyitása: lazurit, azurit
Hasfájás: malachit, nefrit, nappirit
Hashártyagulladás: nefrit
Hasmenés: aventurin, hegyikristály, jáspis, magnezit, smaragd, topáz
Hasnyálmirigy gyógyítása: almandin gránát, kék topáz, heliotrop, citrin, kék csipkeachát, opalit, szodalit
Hasnyálmirigy kiegyensúlyozása: muszkovit
Hasnyálmirigy tisztítása: achát
Hasnyálmirigy erősítése: ametiszt, magnezit, malachit, moha achát
Haspüffedés: barit
Hályog: türkiz
Hályog, ha zöld: gyémánt, kalcedon
Hányás terhesség alatt: jáspis
Hányinger csillapítása: kalcedon, howlit, jáspis
Hármas melegítő meridián: tűzachát, petait, tűzopál
Hármas melegítő meridián serkentése: réz, purpirit
Hát erősítése: hegyikristály, hematit, heliodor, smaragd
Háttérerősítés: hegyikristály, hematit, heliotrop, smaragd
Hegesedés gyógyulása: hematit, aventurin, malachit, rózsakvarc
Hegesedési panaszok: krizopráz, magnetit
Hegesedési zavarok: kvarc, hegyikristály, sugilit, rodonit
Here rák: rodokrozit, sugilit
Heregyulladás: gyémánt, gyöngy, zafír, thulit, zoisit
Herpesz: borostyán, gránát, lazurit, peridot, turmalin
Hiányos táplálkozás: koral, azurit malachit
Hiányzó hajtóerő: ametiszt, akvamarin, gránát, karneol, rubin, cirkon
Hiba megelőzése: achát, krizokolla, rubin
Hibák belátása: jáspis, aktinolit
Hibák elemzése: aktinolit, gránát
Hibás születés ellen véd: achát, krizokolla, rubin
Hideg érzés csökkentése: citrin, labradorit
Hideg kéz: obszidián
Hideg láb: karneol, hópehely obszidián
Hideglelés: rubin
Higany kivonása: szelenit, rutiltartalmú kvarc
Hipohondria: peridot
Higgadság: ametrin, asztrofilit, aventurin, kianit, tűzkő, magnezit, pietersit, kvarc, vezuvián
Hiperaktivitás: prehnit, holdkő, apatit, ametiszt
Hipofizis (agyalapi mirigy): ametiszt, akvamarin, gránát, hegyikristály, zafír, lazurit
Hirtelenség: aragonit
Hisztéria: ametiszt, krizopráz, réz, lazurit, gyöngy, türkiz, rodonit
Hírnév: aranytopáz
Hízás: danburit
Holdkórosság: holdkő
Hormon ciklusok lelassítása: lazurit
Hormon ciklusok szabályozása: kalcedon, holdkő
Hormon egyensúlyban tartása: akvamarin, borostyán, hegyikristály, tűzkő, cirkon, lepidolit, labradorit
Hormon serkentése: ametiszt
Hormon szabályozása: hesszonit gránát, akvamarin
Hormon termelés serkentése: tűzopál, füstkvarc, turmalin, cirkon
Hormonháztartás túlzott működése: sólyomszem, tigrisszem
Hormonzavar: akvamarin, borostyán, kalcedon, tűzkő, topáz
Horzsolás: ezüst
Homlokcsakra: topáz, atakamit, ametiszt
Honvágy: moldavit
Horzsolások: ezüst
Hosszú élet: gyémánt
Hozzáállás javítása: dentrites kalcedon, atakamit
Hólyag erősítése: borostyán, jadeit, jáspis, magnezit
Hólyag és vesekő: jádeit, jáspis, karneol, rutilkvarc, türkiz
Hörgők erősítése: biotit, kalcedon, korall, kvarc, tigrisvas, cirkon
Hőlevezetés: ezüst
Hőhullámok: citrin, tűzachát
Hurut: topáz, pirit
Húgy és ivarszervi fertőzés: cinkit, krizopráz
Húgy és ivarszervek: aventurin, lepidolit
Húgyuti betegségek: jádeit, jáspis, heliotrop
Húgyut erősítő: borostyán, jádeit, jáspis, magnezit
Húgyuti gyulladás: heliotrop
Hüvelygomba: cinkit, dentrites kalcedon
Hűség: kék turmalin, zöld zafír, opál, gyémánt, krizopráz
Hűsítő: hegyikristály, kalcit, krizokolla, kvarc, prázem, ezüst, szodalit
Hűtlenség: türkiz, smaragd
I, Í
Idealizmus: karneol, lazurit, szodalit
Ideálok megvalósítása: hiddenit, magnetit, szodalit, turmalinkvarc
Ideg becsípődés: hiddenit, thurmalin
Ideg fájdalom: ametiszt, akvamarin, citrin, jadeit, karneol
Ideg feszültség: ametiszt, aranytopáz, rózsakvarc
Ideg gyengeség: thulit, aranytopáz
Ideg gyulladás: akvamarin, lazurit, zafir
Ideg megnyugtatása: amazonit, atakamit, zöld jade
Ideg összehangolása: harlequinkvarc
Ideg támogatása: lapis lazuli, krizoberill, morganit, aventurin
Idegek erősítése: topáz, füstkvarc, citrin, kiasztolit
Idegek fájdalomcsillapítása: kék kalcit, fluorit
Idegek regenerálása: kalcedon, alexandrit
Idegesség: lazurit, ametrin, ametiszt, citrin, sólyomszem, hegyikristály, füstkvarc, zafir
Idegkimerültség: aranytopáz, thulit
Idegnyugtató: ametiszt, kalcedon, fluorit, riolit, szodalit
Idegrendszer élénkítés: csillagachát, jáspis, thulit
Idegrendszer (paraszimpatikus): indigolit, lazurit, morganit, szardonix
Idegrendszer (szimpatikus): kianit
Idegrendszer (vegetatív): ametrin, napkő
Idegrenszer erősítése: zöld turmalin
Idegrendszer gyógyítása: tűz-, detrites-, kék-, achát
Idegrendszer harmonizálása: amazonit, akvamarin, arany, lazurit, zafír
Idegesség: akvamarin, eperkvarc, aranytopáz
Idegösszeomlás: aranytopáz
Idegzsába: lepidolit, kunzit, karneol
Identitás valódi: nefrit, thulit
Identitás erősítése: andaluzit, kiasztolit, arany, thulit, cirkon
Idő előtti öregedés: jáspis
Időérzék javítása: achát, riolit, türkiz
Időutazás: apofilit, krizantémkő, szerpentin
Igazi énünk: opál, fekete obszidián, zoizit, apofilit
Igazság erősítése: smaragd
Igazság feltárása: lapis lazuli, szelesztit, fluorit
Igazság kimondása: obszidián, kianit, melanit gránát
Igázságérzet: turmalin, eukláz
Igazságtalanság: tűzopál, vörösjáspis, krizoberill
Igények kifejezésének megtanulása: opál, nemesopál
Időskori gyengeség: korall
Illúziók eloszlatása: turmalin, pietersit, fluorit, kianit, kiasztolit
Image megváltoztatása: cinóber
Impotencia: krizopráz, tűzachát, gránát, morganit, karneol
Impulzivitás: tűzopál
Immunrendszer, ami gyenge: akvamarin, ametiszt, kunzit, smaragd
Immunrendszer erősítése: borostyán, epidot, réz, karneol, csillagachát, turmalin, akva aura
Immunrendszer gyengesége: akvamarin, ametiszt, borostyán, kuprot, karneol, smaragd, sugilit
Immunrendszer kiegyensúlyozása: kiasztolit
Immunvédelem: heliotrop, lapis lazuli, rózsaszín kalcedon
Individualitás: aventurin, gránát
Ingatagság: füstkvarc
Ingerlékenység: rózsakvarc, rodonit, zafír, apatit, jade
Infarktus: melanit gránát
Influenza: jadeit, jáspis, riolit, tektit, verdelit
Információk feldolgozása: szardonix, fluorit, citrin
Információ földelése: opál, aurakvarc
Információ szűrése: zöld opál, akvamarin
Információ tárolása: aranytopáz, hegyikristály, gyémánt
Ingadozás érzelmileg: diopszid
Inkarnáció: zöld turmalin, ónix, boji, gagát
Instabilitás, állhatatlanság: hegyikristály, krizokolla, holdkő
Inspiráció: apacsköny, thulit, purpurit
Inszalagrándulás: kalcit, hemtatit, türkiz, rutilkvarc
Integritás: tigrisszem, kianit, smaragd
Intuitív képességk: fluorit, azurit
Intuíció elősegítése: stillbit, macskaszem berill
Intuíció erősítése: cinkit, türkiz, napkő
Intuíció segítése: amazonit, ametiszt, azurit, hegyikristály, lazurit, tűzopál, zafír
Inzulin szabályozás: opál
Irígység csökkentése: moha achát, smaragd
Irígység elleni védelem: korall
Irracionális félelem: smaragd, sugilit
Irritábilis bélszindróma: narancskalcit
Isiász: borostyán, biotit, kalcit, heliotrop, karneol, kunzit, réz
Iskolaproblémák: ametiszt, kalcedon, citrin
Italosság csökkentése: ametiszt
Ivarszervek erősítése: rodokrozit
Ivarszervek serkentése: rubin, tűzopál
Izgalom, ami szexuális: spinell
Izgathatóság: kalcedon, magnezit
Izgatottság: berill, kalcedon, heliotrop, rózsakvarc
Izombénulás: prehnit
Izomerősítés: krizokolla, kunzit, tigrisvas
Izomfájdalom: cölesztin, réz, türkiz
Izomgörcs: apacsköny, magnetit, amazonit, krizokolla
Izomgyengeség: kalcit, hematit, rubin
Izomgyulladás: borostyán, obszidián, turmalin
Izomkeményedés: lazurit, smaragd, türkiz, rodonit, rodokrozit
Izomláz: achát, dolomit, türkiz
Izomrándulás: kalcit, hematit, türkiz, rutilkvarc
Izomsorvadás: azurit-malachit, wulfenit
Izzadás: apacskönny, hegyikristály
Izzadtság szag: magnetit, cinóber
Izzadás a lábon: ametiszt
Ízület erősítése: kalcit
Ízületi fájdalom: borostyán, kunzit, gagát, malachit
Ízlelés fokozása: aranytopáz, turmalin
Ízületi gyulladás: achát, ametiszt, borostyán, kalcit, dioptáz, réz, malachit, turmalin, rodonit
Ízületi panaszok: apatit, fluorit, hiddenit, kunzit, füstkvarc
J
Jellemerő: gyémánt
Jogi ügyek: hematit
Jó szerencse köve: topáz
Jóakarat: napkő, kalcedon
Jóindulat: krizokolla
Jólelkűség: kalcedon, krizokolla
Jólét: türkiz, fuchsit, jáspis
Jólétet hozó: gyémánt, sólyomszem
Jósok köve: aranyberill
Jövő és múltbéli munka: apacskönny, hegyikristály
Jövő megismerése: apofilit
Jövő üzenete: malachit
Jövőbe eljutás: lepidolit, moldavit
Jövöbe látás: prehnit, fekete jáspis, smaragd, ónix, merlinit, szelenit
Jövőre való útmutatás: apofilit, azesztullit
K
Kalcium hiány: borostyán, szodalit
Kalcium felszívódása: kalcit, dolomit, márvány, apatit, aragonit
Kapcsolatok erősítése: rubin, smaragd, gyémánt
Kapcsolat helyreállítása: dioptáz, szelesztit
Kapcsolat szelem és anyag között: dumortierid
Kapcsoltat stabilizálása: tűzkő
Kapzsiság: arany
Karma kötése: szivárvány aura
Karma kövek: opál, okenit
Karma rendellenesség: pirit
Katarzis: cinkit
Káros szenvedélyek: ametiszt
Kedély felderítése: citrin, hiddenit, opál, kunzit, rodokrozit, rutillkvarc, turmalin, türkiz
Kedély ingatag: amazonit, sólyomszem, szerpentin, tirisszem, türkiz, cinóber
Kedély javító: citrin, hiddenit, kunzit, lazurit, opál, rutilkvarc, turmalin, türkiz
Kedvesség: rózsaszín kalcedon, zöld spinell
Kedvtelenség: karneol, thulit
Kegyelem: okenit
Kelések: borostyán, gránát, rózsakvarc, mookait
Keményedések: cölesztin, girasol, turmalin kvarc, wulfenit
Kemoterápia: füstkvarc
Keringési rendszer: jádeit, karneol, pietersit, rodonit, rubin
Keringési rendszer gyengesége: eperkvarc, gránát, aranytopáz, korall
Keringési rendszer méregtelenítése: vörösjáspis
Keringési rendszer serkentése: tűzkő, girasol, arany, aranytopáz, jáspis, korall, réz, berill
Keringési rendszer tisztítása: rodokrozit, moha achát
Keringési rendszer szabályozása: gránát, krizokolla, jadeit, malachit, rodonit, rubin
Keringési zavarok: ametiszt, rubin, turmalin, hematit, tűzachát
Kezdeményezés megragadásának elsajátítása: rubelit, gyöngy
Kék foltok: rózsakvarc
Kényszeképzet: csaroit
Kényszerképzet, rögeszme: achát, ametiszt, hegyikristály, kalcedon fluorit, karneol, holdkő
Képesség, mediális: holdkő, hegyikristály
Képesség visszanyerése: obszidián
Képzelőerő javítása: gránát, malachit
Kételkedés: rubelit, verdelit, füstkvarc
Kétségbeesés: variszcit, sugilit, pirit
Kéz duzzadt: akvamarin, holdkő
Kéz, ha hideg: obszidián
Kiegyensúlyozott kedély: ametiszt, aventurin, hegyikristály, kvarc, rodokrozit, rubin
Kiegyensúlyozottság: ametiszt, kalcedon, hipersztén, tigrisvas, vezuvián
Kiegyensúylozottság (emocionális): gyémánt, sugilit, szodalit
Kiegyensúlyozottság javítása: amazonit, diopszid, epidot, jáspis, jadeit, réz, nefrit
Kiégés: tigrisvas, vésett kristály
Kifejezés erősítése: akvamarin, lazurit, riolit, turmalin
Kifejező erő javítása: opatit, hegyikristály, kianit, jadeit, jáspis
Kifulladás: borostyán
Kihívásokkal könnyebben megbírkózni: ametrin
Kimerültség: hegyikristály, pirit, rubin, türkiz, apatit, ametrin, lepidolit
Kimerültség (krónikus): heliotrop, pirit, rubin, variszcit
Kimerültség (testi): kiasztolit, krizopráz, cölesztin, heliotrop, kvarc, türkiz
Kimerült fáradt láb: hegyikristály, hópehely obszidián
Kiengesztelés: howlit, rózsakvarc
Kirekesztettség: napkő, andradit gránát
Kissebbrendűség érzése: arany, karneol, lazurit, füst kvarc, turmalin
Kissebbrendűségi komplexus: arany, krizopráz
Kiszáradás: wulfenit, moha achát, muszkovit
Kitartás: kvarc, danburit, gránát, jáspis, gagát, ónix, obszidián spinell
Kitartás teljesítmény kényszer alatt: fluorit, hegyikristály
Kiütések: achát, aventurin
Kiválasztás javítása: indigolit, szardonix, kén
Kiválasztás élénkítése: tigrisszem
Kiválasztó rendszer erősítése: ametiszt
Kiválasztó rendszer gyógyítása: zöld jáspis
Kiválasztó rendszer serkentése: cinkit, berill
Kiválasztó rendszer támogatása: jade
Kiválasztó rendszer tisztítása: kalcit, moha achát
Klausztrofóbia: zöld turmalin, smaragd
Klimax: cinkit, rózsakvarc, citrin, lepidolit, markazit
Koleszterin: korall, magnezit
Koleszterin szint csökkentése: aventurin, citrin, heliotrop, karneol
Koleszterin szint: aventurin, krizoberill, magnezit, sárga fluorit
Kommunikáció blokktalanítása: azurit, akvamarin
Kommunikáció elősegítése: wulfenit, türkiz, kunzit, howlit, apatit, amazonit
Kommunikácó erősítése: krizokolla, kék opál, obszidián
Kommunikáció testbeszéd javítása: kalcedon, lazurit, tűzkő, cinóber
Kommunikáció szavakkal: kalcedon, opál
Kommunikáció nehézségeinek oldása: lapis lazuli, füst kvarc
Kommunikáció, telepatikus: angelit
Komplexus bűntudat feloldása: turmalin
Kompromisszum: sugilit
Kompromisszum megélése: kiasztolit
Kompromisszum megkönnyítése: lazurit, sugilit
Koncentráció: achát, ametiszt, azurit, fluorit, ónix, sugilit
Koncentráció belülre: faachát, jáspis, mookait, fakő
Koncentráció hiánya: ametiszt, dumortierid, szelenit, fakő, cinóber
Koncentráció javítása: achát, réz, arany topáz, ametiszt, dumortierid
Kondíció erősítése: epidot
Kondíció javítása: tirsszem
Konfliktus: sugilit, tigrisszem, szelesztit, jáspis
Konfliktus az érzelmekkel: holdkő, rózsakvarc, rubelit
Konfliktus belülről jövő: pietersit
Konfliktus, ami feldolgozhatatlan: gyöngy
Konfliktus készség: jáspis, prehnit
Kontroll: amazonit, bórax, szelenit, gyémánt, heliotrop, howlit

Címkék: