A turmalin többnyire átlátszó, vagy áttetsző változatos színekben előforduló valódi drágakő. Vörös változatát szibériai turmalinnak hívják, a zöldeset brazil-turmalinnak. A ceyloni turmalin sárgászöld, míg a kék változatot indigolitnak, a víztisztát pedig akrolitnak hívják, de létezik ritka, feketés turmalin is. Először Ceylonban bányászták, Európába az 1700-as években került először és rendkívüli értéket, különleges tulajdonságokat hordozott. A neve szingaléz eredetű, turamali, jelentése „sok-drágakő”.

Érdekesség:

 Különleges piezoelektromos tulajdonsággal bír: A kristály melegítéskor, majd lehűtéskor, valamint nyomás hatására, illetve dörzsölésre elektromos töltést kap, így magához vonzza a porrészecskéket, hajat, vagy papírt.

A turmalin hatásairól nagyon sok szakirodalmi, kristálygyógyászati  adat van, általában színek szerint eltérő tulajdonságokat hordozhat, ám vannak olyan jelek, melyek mindegyik fajtára érvényesek, ezeket mutatjuk most meg.

FIGYELEM!

A kövek, malák nem gyógyászati eszközök, és nem alkalmasak bármely testi, vagy lelki probléma megoldására. Az itt leírtak a kristályokkal kapcsolatos tradícionális szakirodalom alapján készültek. Ha valamilyen fizikai vagy mentális betegség gyanúja merül fel, úgy keresse fel orvosát. (A Btk. 187. törvény módosítása nyomán erre fel kell hívnunk figyelmét.)


A turmalin testi hatása:

élénkíti az immunrendszert, segít erősíteni a szervezetet sejtszinten. A szívcsakrára és a vérnyomásra van erőteljes hatása. Az agyi, idegrendszeri funkciókat szabályozza, így álmatlanság, depresszió, neurózis, illetve idegi eredetű fájdalmak és gyulladások ellen használják.

A turmalin lelki hatása:

ha turmalin malával meditálunk, vagy a homlokcsakrára helyezünk egy turmalinkövet, kitisztulnak a gondolatok, a régen halogatott dolgokra megerősödik bennünk az elszántság, könnyebben tudunk meghozni fontos döntéseket. Segít megfejteni az álmainkat, bejáratot biztosít a belső Énhez, egy utat a valódi értékek, a spirituális megvalósítás felé.