ASHTAMANGALA -  Tibeti 8 Szerencsejel, szerencse szimbólum

A tibeti 8 Szerencsejel egyike azoknak a misztikus szimbólumoknak, amelyekkel utazásaink során Keleten gyakran találkozhatunk. Ez a nyolc szerencsehozó jelkép valamilyen formában majdnem minden buddhista helyszínen, otthonban felfedezhető, de tiszteletük nem korlátozódik kizárólag a buddhizmus híveire.


A hinduizmus és a dzsainizmus követői között is széles körben elterjedtek, hiszen ezek a szimbólumok egyetemes üzenetet hordoznak, mely túlmutat a vallási hovatartozáson. Az Ashtamangala nem csupán díszítőelem, hanem minden elem mély spirituális jelentéssel bír; egyfajta komplex felajánlás a Buddha vagy az istenek felé.


E szent jelképrendszer megértése és értékelése hozzásegíthet bennünket, hogy mélyebben kapcsolódjunk a keleti kultúrák spirituális dimenzióihoz, felfedezve ezen ősi szimbólumok rejtett bölcsességét és az általuk nyújtott védelmet, szerencsét.

Gyakran díszítő motívumként füstölőtartókon, szélcsengőkön, terítőkön, vázán. De vajon mit szimbolizálnak ezek a jelek? Ismerkedjünk meg velük részletesebben:

Kettős hal, aranyhalak jelentése:

Az élet óceánja. Gonosz szándékot távol tartja, félelem nélküli feloldódás a szamszara veszélytelen óceánjában. Szabadon, félelem nélkül úszik, mint a hal (bejárati ajtó közelében ajánlott).

Lótusz jelentése

Ez a csodás virág az erények és megtisztulás megtestesítője. Ahogy a lótusz kiemelkedik a zavaros vízből, úgy emelkedhetünk ki mi is a lét nehézségeiből és érhetjük el a megvilágosdást. Elsősorban a tisztaság, az élet és a tökéletesség, szimbóluma, de szerencsét is hoz. A lótusz jelentése eredendő tisztaság (test, beszed, tudat). Úszik a vágy és ragaszkodás tengere felett, így a jó cselekedetek virágba borulása (gyümölcse).

Kagylókürt jelentése:

A jobbra forduló fehér kagylóhéj (szanszkrit: śaṅkha ; tibetiül dungkar yénkhyil ) a dharma gyönyörű, mély, dallamos, átjárható és átható hangját ábrázolja , amely a tanítványokat felébreszti a tudatlanság mélyéről.  Sürgető hívó szó a saját és mások jólétének megvalósítására. A tan hangja, Buddha és dharma (tanítások) hangja, a kimondott szó ereje. 

Esernyő, védőernyő jelentése

A védelem és együttérzés szimbóluma. Emelkedettség, méltóság, kapcsolat Ég és Föld között. Lények védelme az ártó erőktől, betegségtől. (elhelyezése a bejárati ajtó közelében ajánlott).

A buddhista kerék jelentése

Tan és megvalósítás. Tan kereke, törvény kereke, Buddha és a dharma tanítások, létkerék, a mandala jele. A kör a tökéletesség, a nyolc küllő egy-egy út (nemes nyolcrétű ösvény) a megvilágosodáshoz.
1. helyes szemlélet
2. helyes gondolkodás
3. helyes beszéd
4. helyes cselekvés
5. helyes élet
6. helyes törekvés
7. helyes vizsgálódás
8. helyes elmélyedés

Végtelen csomó jelentése

Bölcsesség és megvilágosodás. Bölcsesség és együttérzés összefonódása. Véget nem érő szerencse.

Kincses váza (ékszerváza), vagy urna jelentése

Hosszú élet, megszabadulás. Kincses váza, a bölcsesség urnája, benne az egészség, hosszú élet, gazdagság, bőség, bölcsesség, és üresség. A bejárat mellett vonzza a jó energiákat, nem engedi kifogyni az életerőt.

Legyező, vagy buddhista zászló jelentése

Vétkek és megtisztulás. Buddha győzelme a kísértések és ártó lények fölött test, beszéd, tudat győzelme negatív akadályokon.