Azt mondják, hogy a füstölő a Föld energiáját (a gyógynövényekét) a tűz erejével adja át a levegőnek. Szép gondolat. A füst a nyugalmat, tisztaságot, vagy épp a belső érzékek kiteljesedését szolgálja világnézettől függetlenül. A füstölés ősidők óta velünk van, szinte valamennyi hagyományban.

Füstölő szaküzletünk tibeti és indiai füstölőkkel foglalkozik, de ezekből is nagyon sokféle létezik. Igyekszünk saját importtal az ország legnagyobb füstölőválasztékát tartani. Vegyük át pár sorban, mi mire jó, hogyan érdemes égetni?


Tibeti típusú gyógynövényes szál füstölők

A tibeti füstölő tiszta gyógynövény porból, fűszerekből és gyantából készített massza, amit hosszú szál formára kipréselnek és megszárítanak, majd kötegelve teszik a dobozba. Nincs benne szalmaszál, festék, aroma. Csak a tiszta, eredeti recept szerint összeállított alapanyagok, amik tökéletesen elégnek és tiszta, könnyű hamut hagynak maga után. A tibeti típusú füstölőket többnyire Nepálban, vagy Bhutánban készítik, az eredeti tibeti térségben már sajnos alig.

Sokkal természetesebbek, mint az általában használt légfrissítők, vegyszerrel, festékkel illatosított potpurrik, vagy aromalámpák, aromagyertyák. Ha lehet, mi ezeket javasoljuk lakásba, beltérre.

Hagyományosan égetőkben fektetve égetik, vagyis meggyújtják, várnak egy picit, míg átparázslik a szál, és finoman lefektetik az égetőbe, ahol szépen végigég. A hamut nagyon ritkán öntik ki, így egy puha, tiszta hamuágyon néhány szál után sokkal szebben ég. Kezdésnek érdemes egy kis homokot szórni alá, amíg nincs hamu. Van, aki mindenképpen bele szeretné szúrni az égető lyukába, de mi nem javasoljuk.

Ha égetőt veszünk, gondoljunk arra, hogy fektetve, tartóban bármilyen típusú füstölőt tudunk gyújtani, mert ezeknek a tibeti füstölőszálaknak nem egységes a vastagsága, pl. a bódhi leveles füstölők majdnem olyan vastagok, mint egy ceruza, az zöld dobozos Agar, meg a nepáli kötegelt füstölők vékonyak, mint egy tollbetét. Előnyük még, hogy nem hagynak maguk után nehéz, állott szagot, nem isszák be magukat a hajba, ruhába. Tibeti füstölőinket közvetlenül a gyártótól szerezzük be.

A tibetiek szerint egyes füstölők bódhiszattvák energiáit hívják meg. Ha ezeket meggyújtja valaki, akkor áldozatot mutat be az adott tibeti istenségnek és elnyeri jóindulatát. Nálunk ilyenek azok, amire rá van írva Gyógyító Buddha, Manjushri,  Amitabha, Mahakala, Tára, Guru Rinpoche, Csenrézi, stb. neve és rajta van a képe is. 

Keresd meg a kedvenc tibeti gyógynövényes illatodat itt >>>


Indiai szálas füstölők

Ez a füstölőtípus az egyik legelterjedtebb fajta, sokan jógához is ezt használják: egy vékony növényi szálat, szalmaszálat mártanak többször a füstölő anyagba, végül olajba. Ha végigég, marad egy kis szálacska utána. Két fő fajtájuk van, a fűszeres masala típusú füstölők és a fekete, szenes alapúak. A masala a drágább és jobb, kicsit más. A minőség függ még attól, milyen olajba mártják. Ha eredeti gyógynövény illóanyagba, akkor drágább. Sajnos az olcsóbbakat aromával dúsított ásványi olajjal készítik, így ezek kormoznak és a szaguk is más. Ránézésre azt lehet mondani, hogy ami fekete, az többnyire szénalapú, ami meg fűszerszínű az masala. 

Az indiai füstölőszálakat beleszúrják valamibe, és úgy égetik: homokba, sóba, földbe, vagy tartóba. Az indiai típusú égetőn kicsi lyukak vannak. De lehet ezeket is fektetve égetni, bár lehet, hogy szokatlanul hangzik, de ki kell próbálni. Érdekesség: Indiában a nagyon erős, édes illatokat keresik, olyat, amit itt mi nem is viselünk el, épp ezért Európába azt nem is szállítják, ezt mondta a készítő. Közvetlenül a gyártótól szerezzük be, közvetítők nem gazdagodnak rajta. 

 Keresd meg kedvenc indiai gyógynövényed illatát itt >>>


Füstölőkúpok égetése

Ugyanabból az anyagból vannak, mint a szálas tibeti típusú füstölők, de van az égésükben egy különlegesség: a kúp hegyét meggyújtva kis ponton kezd égni, úgy terjed egyre nagyobbra a parázs, egyre intenzívebbé válik az illat, így kompenzálja azt, hogy az orrunk hozzászokna pár perc alatt. A kúpfüstölőket ezért illatosabbnak érezhetjük a többinél. Csak fém, vagy cserép tartóban égessük, sokáig égnek.


 Füstölőpor égetése

A füstölőpor hagyományos égetési módja, hogy egy kis kupacot, vagy egy csíkot kiszórunk a porból az égetőbe és a szélén meggyújtva magától végigég. Füstölőégetőben is használják, függeszthető, vagy álló fém tartókban. Nem olyan egyszerű begyújtani, mint a többit, meg kell várni, hogy rendesen parázslani kezdjen, ami a szabadban, szélben némi ügyességet igényel.

A füstölőporok aromái igen intenzívek lehetnek, így inkább kültéri égetésre is alkalmasak. 


Füstölők ára

Az ár nagyon szoros kapcsolatban van a minőséggel, vagyis milyen alapanyagokat használnak fel, van-e vivőanyag, szénpor, aroma, mártják-e olajba? A másik meghatározó dolog a súly és az égésidő. A tibeti típusú füstölők csomagára nagyobb, ám ebben közel hatszor annyi anyag van, mint a kis indiai szálasokban. Ha súlyra vetítjük vissza, a tibeti az olcsóbb! Ezekben 20 vagy több vastagabb szál is van, melyek egyenként egy órát is éghetnek (persze félbe is törhető)  és nincs külön vivőanyag benne, sem olaj. A vékony indiaiban alig pár gramm a valódi anyag és egy szál kb. 20 percig tart. Megéri a tibeti típusút kipróbálni minőségben, időben és árban egyaránt.

Vannak nagyon drága füstölőink is: ezekről azt kell tudni, hogy az alapanyagukban tiszták, tömények és minőségiek, illetve vannak benne olyan drága, ritka fűszerek, melyek grammára az aranyével vetekszik. Egy-egy kivételes alkalomra megéri kipróbálni, tényleg hatalmas élmény, igazi áldozat attól, aki gyújtja.


Általános tanácsok füstölőégetéshez

Van, aki szerint a meggyújtott füstölőt nem szabad elfújni, magától kell kialudnia a lángnak és beindulnia a csendes parázslásnak . Ha meglengetjük, hogy több levegőt kapjon, az nem árthat neki. Ha elalszik a füstölő, akkor gyújtsuk meg újra – nem kell megijedni, csak lehet, hogy nedvességet kapott, vagy nem jutott elég oxigén az égéshez.


Biztonság: sose hagyjuk magára az égő füstölőt, mert tűzveszélyes lehet

Ne aludjunk el mellette, gyermeket ne engedjünk közel hozzá. Csak stabil helyen égessünk, ahol nem eshet le könnyen. A füstölőt, ha beszúrtuk a tartójába – győződjünk meg arról, hogy stabil, nem billen-e ki belőle? Ügyeljünk a függönyre, terítőre, ne legyen közel hozzá. Legyünk óvatosak -ha nem zárt égetőben fektetve égetjük, akkor tegyünk alá fém vagy cserép alátétet, füstölőtartót, mint a képen is.


Asztmás, allergiás, vagy légúti problémával küszködők, illetve 3 éven aluli kisgyermekek számára csak különös körültekintéssel alkalmazzuk és soha ne lélegezzük be közvetlenül.




Minőségi gyógynövényes füstölőink kizárólag égetésre, helyiségek illatosítására valók. Semmiféle ártalmas, vagy illegális anyagot, vegyszert nem tartalmaznak, használatuk nem vezet függőséghez.

Keresd meg a kedvenc illatodat óriási füstölőválasztékunkban itt >>>