A hagyományos tibeti tekercsképek gyönyörűek, és egyre többen veszik nem pusztán meditációs eszköznek, hanem, csak mint egy festményt akasztják fel. De nézzük egy picit vissza, honnan erednek ezek a képek, illetve hogyan és hova tegyük a lakásunkban.

A thangkák hazája Tibet és az Észak Himaláya

 A thangkafestést tibetben legtöbbször vándorló szerzetesek végezték, innen is alakult ki, hogy a kifeszített selymet, amire festettek, brokáttal keretezték és díszes végű rúdra csavarva tárolták és vitték magukkal. Ebből az is következik, hogy az eredeti, kézzel festett thangkák európai szemmel nézve nem túl nagy méretűek.

Lehetnek egy-egy istenség, vagy yidam thangkái, melyek 1 főalakkal és esetenként  2-4 mellékalakkal ábrázolnak, de vannak nagyon aprólékos, sokalakos tangkák is, melyek egy buddhista vonal főbb alakjait, vagy egy teljes vallási történetet mesélnek el.

Az ábrázolási mód azonban mindig kötött jelképrendszer szerint történik, gyakran geometrikus elhelyezésben.

Egy thangkának több része van, de az egyik legfontosabb a a thangka takaró selyme, ez védi a festményt.

Védeni kell 

Thangkánkat mindig száraz falra és szemmagasságnál egy picit feljebb akasszuk otthon.  Tűző napsütés ne érje soha, mert elvesztheti a színeit. Ha van rajta alak(pl. Buddha, vay egy bodhiszattva,) akkor a lába legyen nekünk a szemmagasságban, hogy egy kicsit mindig felnézhessünk rá.

Mandala thangkákat lehet lejjebb tenni, hogy a mandala közepe legyen szemmagasságban.

Tegyük fontos helyre

 Lehet a meditációs helyünkre tenni a szobor mögé, de természetesen használható dísznek is, mint bármilyen ás festmény. Templomokban, imatermekben néha a magasban, akár a mennyezet alá is sokat egymás mellé akasztanak, de ott van mindig egy fő oltár is, nem a thangka van a középpontban.

A thangka kinyitása, kitekerése

A thangkát óvatosan nyissuk ki, ne engedjük, hogy csak úgy magától lezuhanva tekeredjen ki. Bánjunk vele tisztelettel, egyik kézben tartsuk az akasztóját a másikkal segítsük tartsuk kitekeredés közben. Mérjük, próbáljuk ki a helyét, majd a megfelelő helyre rögzítsünk egy akasztót a falba. Ezután akasszuk fel a képet.

Végső elrendezés

A borító selymét kezünkkel szépen redőzve a felső tartózsinór mögé tűzve rögzítsük. Ennek a hajtogatása kint külön művészet, lehet legyezőformát, felhőt, vagy lótuszt formázni belőle.

Végül a két széles szalagot rendezzük el a kép 2 oldalán. Hiba ezzel megpróbálni megkötni a thangka takaróját. Ha elutazunk, a borító selymét ismét engedjük le.