OM jelentése

A szanszkrit eredetű mantra szó a teremtés jelképe, magában rejti a mindenség alapelvének értelmét, és elvezet a legmagasabb rendű tudat megismerésének állapotába. Mondják OM jelnek, Ohm jelnek is.

Az "aum" szó három hangját ejtjük ki egyben (om), hosszan rezegtetve az "m" hangot. Segít minket lelki békénk, és így az egész világ békéjének megteremtésében. Jelentése: Legfelsőbb végtelen szellem, legfelsőbb erő, mindennek a kezdete.

Az OM jel jelentése

Az első betű jelenti Brahmat, a teremtőt, a második Vishnut, a fenntartót, a harmadik Shivát, a pusztítót.
Az OM (aum) szótag titkos jelentése azonban más.

  • A jelenti az isteni ént, a halhatatlan lelket
  • U jelenti az emberi ént, a mulandó testet
  • M jelenti a két én kapcsolatát, jelenlegi életünket

Az A az örök világ, az U ez a Föld, az M az idő, ami a kettőt összeköti. A szent szótag egy lehelettel kimondja a lét legnagyobb misztériumát: itt élek a Földön, sorshoz és időhöz kötve, de igazi lényem az örök halhatatlan lélek.

OM jel képek, szobrok, ékszerek, gaók



OM szimbólum, az egyik legősibb jelünk

Indiában és Tibetben ugyanúgy szent szó, mint a Bibliában az Ámen. Mind a buddhizmusban, mind a hindu mitológiában nagy szerepe van. Jóga, meditáció, gyakorlás során szokás recitálni.

Az Om a világegyetem alaprezgése, az egyetemes mantra.

A tökéletességet, magát a kristálytiszta eredeti valóságot jeleníti meg. Zengetése tisztítja a tudatunkat, tisztítja az atmoszférát.

A legtöbb mantra az Om szótaggal kezdődik, ennek az az oka, hogy ez a mantra a legfőbb kozmikus rezgésből született, azt eleveníti meg.

Az Om hangon keresztül minden jobban feltárul, minden intenzíven megmutatja magát.

Ha a világ összes hangját egybe olvasztanánk, akkor az Om lenne a végeredmény. 


Az Om mantra a harmadik szem csakrához tartozik.


Itt találkoznak a női és a férfi energiák, megteremtve az energiák egységét.

Az Om mantrát vibrálhatjuk csendben (elmében), például relaxáció közben, a légzés ritmusára, vagy a belégzés, kilégzés és légzésvisszatartás ütemét számolva, vagy vibrálhatjuk hangosan. Ilyenkor a hangokat fokozatosan kell egymásba olvasztani: aaaa-oooo-uuuu-mmmm.

A rezgésnek a fejünk közepéből, a korona-és homlokcsakra találkozásából kell kiindulnia, és végig kell rezonálnia a gerinc mentén.

Nálunk a Tibetshopban sokféle OM szimbólum található mind szobor, falidísz, vagy ékszer formájában. Sok esetben önálló jelképként, vagy egy mantra részeként. Ha védelmező OM szimbólumot keresl, írd be a keresőbe fent, hogy OM, majd válassz hozzá kategóriát. 

Őszintén reméljük, hogy ez a kis írás - bár korántsem teljes - örömedre szolgál és megadta neked a gyors választ.