Om

OM:

A szanszkrit eredetű mantra szó a teremtés jelképe, magában rejti a mindenség alapelvének értelmét, és elvezet a legmagasabb rendű tudat megismerésének állapotába. Az "aum" szó három hangját ejtjük ki egyben (om), hosszan rezegtetve az "m" hangot. Segít minket lelki békénk, és így az egész világ békéjének megteremtésében. Jelentése: Legfelsőbb végtelen szellem, legfelsőbb Úr ? Isten

Az első betű jelenti Brahmat, a teremtőt, a második Vishnut, a fenntartót, a harmadik Shivát, a pusztítót.
Titkos jelentése azonban más. Az A betű jelenti az isteni ént, a halhatatlan lelket; az U jelenti az emberi ént, a mulandó testet; az M jelenti a két én kapcsolatát, ezt az életet.
Az A az örök világ, az U ez a Föld, az M az idő, ami a kettőt összeköti. A szent szótag egy lehelettel kimondja a lét legnagyobb misztériumát: itt élek a Földön, sorshoz és időhöz kötve, de igazi lényem az örök halhatatlan lélek.

Az Om ősi szimbólum, Indiában és Tibetben ugyanúgy szent szó, mint a Bibliában az Ámen. Az Om a világegyetem alaprezgése, az egyetemes mantra. A tökéletességet, magát az isteni valóságot jeleníti meg. Zengetése tisztítja a tudatunkat, tisztítja az atmoszférát. A legtöbb mantra az Om mantrával kezdődik, ennek az az oka, hogy ez a mantra a legfőbb kozmikus rezgésből született, azt eleveníti meg. Az Om hangon keresztül minden jobban feltárul, minden intenzíven megmutatja magát. Ha a világ összes hangját egybe olvasztanánk, akkor az Om lenne a végeredmény.

Az Om mantra a harmadik szem csakrához tartozik. Itt találkoznak a női és a férfi energiák, megteremtve az energiák egységét.

Az Om mantrát vibrálhatjuk csendben (elmében), például relaxáció közben, a légzés ritmusára, vagy a belégzés, kilégzés és légzésvisszatartás ütemét számolva, vagy vibrálhatjuk hangosan. Ilyenkor a hangokat fokozatosan kell egymásba olvasztani: aaaa-oooo-uuuu-mmmm. A rezgésnek a fejünk közepéből, a korona-és homlokcsakra találkozásából kell kiindulnia, és végig kell rezonálnia a gerinc mentén.

Tibeti OM falidísz Szanszkrit OM falidíszFali függő tibeti OM-malEzüst medás OM-malRéz gyűrű OM-malOM csont medál
Címkék: