Tingsha (Ting-sha)
Két kisméretű, ám vastag öntött kis cintányér bőrszíjjal összekötve. A cintányérok anyaga bronz vagy 7 fém. Összeütve őket csodásan egyedülálló, a tingshára jellemző magas hangot adnak. Gyakran díszítik a tibeti 8 szerencsejellel, vagy mantrával, legtöbbször az Om Mani Padme Hung felirattal, így a hangszer mély, spirituáis jellegét erősítik. 


A tibeti buddhista tingsha használata
A a meditáció, a buddhista szertartás, a hangfürdő, a hangmasszázs, a tértisztítás, a hanggyógyászat eszköze, gyakran együtt használják hangtálakkal, gongokkal. A buddhista szertartásokon a “csend megszólítására” a tér tisztítására és az egyhegyű meditáció elérésének segítésére használják. A felajánló szertartások része is lehet, a hangját az éhes szellemeknek (préták) ajánlják.
A buddhista tingshákat mindig egymással összeütve, összekoccantva szólaltatják meg és mindig párban tartják. A két tingshának azonos hangzásúnak kell lennie, erre a készítéskor nagyon ügyelnek, összehangolják a két darabot csiszolással, kalapálással.
A tingsha eredete
A tingsha használatának eredete Tibetben a buddhizmus előttre nyúlik vissza, a bon sámánista vallás is használta már, mint olyan sok minden mást (maszkok, kapala, damaru dob, purba, stb.) is innen eredeztethető.
A tingsha minősége, hangzása
A tingshákat elsősorban Nepálban készítik, gyakran ugyanott, ahol a   Annál jobb minőségű, minél jobb fémekből öntik, minél nehezebb, minél hosszabban tartja a csengését, minél szebben van megmunkálva, ebben is hasonlít a
 A tingsha hangja 2 részből áll, egy erősebb, koccanás, amikor a 2 fél egymásnak ütődik és egy hosszú, lecsengő zengés, amikor is a két cintányér felfüggesztve zeng. Akkor jó, ha egyszerre hallgatnak el.
A tingsha kézben való tartása, megszólaltatása
Megszólaltatni lehet egy kézzel, széttartott ujjakkal, vagy két kézzel. Tegyük magunk elé a tingshákat egymás mellé. vegyük fel a szíjnál fogva úgy, hogy legyen közöttük kb. egy ujjnyi rés, de ne érjenek még össze. Amikor megszólaltatjuk, csak egyet szabad összekoccanniuk, utána egymás mellett lógva zengjenek. Nem kell nagy erővel, inkább finom, kis mozdulattal. Ha elhallgat, tegyük le, vagy üssük össze újra. Egyes puja szertartásokon a tingsha ütése jelzi az ima elejét, vagy végét, ekkor aki recitálja a szöveget, azt tartja a kezében és szólaltatja meg. 
 
Tingsha használata tértisztításhoz
A két cintányér összecsengése magas rezonanciájú vibrációt, körkörös zengést ad, ami terjedve a térben elűzi az ártó erőket. Használjuk nyitott ablakok és ajtók mellett.
  • Beköltözés előtt az új lakásban, házban szokták használni, hogy a még ott lapuló ártó erők eltávozzanak. 
  • Betegség utáni felgyógyuláskor is hasznos, hogy a betegség maradék erői is eltűnjenek.
  • Árvíz, természeti katasztrófa után is hasznos, hogy az élet minél előbb visszaálljon a rendes menetébe. 
  • Halálesetkor a halott kivitele utáni háztisztító szertartáskor.

Hangterápia tingshával
Tonizálás: ez egy hagyományos terápiás módszer, amely a mentális stressz enyhítésére és a gyógyulás elérésére valól. A tonizáló eljárás csengőhangot használ, a szervezetben lévő blokkolók felszabadulására és a természetes energiaáramlás elősegítésére.
 A jobb és a bal agyfélteke harmonizálására szolgál, illetve minden páros szerv, pl. szem, fül, vese, tüdő, stb.  kiegyensúlyozására. Figyelem és koncentrációzavar esetén a mélyebb tudatosság elérésére javasolt. Légzési nehézségekre, depresszióra, egyes fájdalmak csökkentésére, illetve a bizalom hiányára és a nyugtalanság leküzdésére. megkönnyebbülést hoz a hangja.

.