Állítható mala

Az állítható malákról

Miért érdemes állítható malát használni/vásárolni?

A malát rendszeresen használók közül sokan tapasztaltuk azt, hogy a mala fűzése vagy túl szoros vagy túl laza. Mindkét esetben a számolás nehézkes, kényelmetlen. Ezen túlmenően a rendszeres használat során a mala zsinórja megnyúlhat, esetleg a szemek mérete is megváltozhat, ami megint a használhatóságot rontja. Ezeken a problémákon segít az állítható mala. Ezeknél a maláknál a guruszem alatti zárócsomó elmozdítható, így a szemek közti távolság állítható. Mivel a csomó szoros, így az elmozdulás magától nem történhet meg, beavatkozás nélkül a csomó ugyanolyan funkciót lát el, mint a fix kötésű malákon a kötés. Ezért mondhatjuk azt, hogy a 108 szemes malák esetében az állítható kötésnek csak előnyei vannak, arról nem is beszélve, hogy csak vastag, jó minőségű mala zsinór esetén köthető a mala állíthatóra.

Mi a helyzet a csuklómalákkal? A gumis csuklómalákhoz képest az állítható csuklómalák előnyei:

- Többszörös élettartam. A gumis malák könnyebben szakadnak, mint a mala zsinórra kötöttek.

- Számolásra jóval alkalmasabb és kényelmesebb az állítható csuklómala, mint a gumis, amely erre a célra szinte használhatatlan.

Az állítható csuklómalák hátránya a gumishoz képest:

- A felvétel nehézkesebb, mint a gumis csuklómaláké. Felvételnél meg kell lazítani a malát, majd a csuklóra húzva kell a malás kezünkkel megfogni a zsinór végét és a másik kezünkkel kell a csomót visszahúzni.

A fentiek miatt döntöttünk úgy, hogy a - hazai gyakorlattól eltérően - a Karma Guru Tibetshop?-ban főként állítható malákat forgalmazunk.

A mala használata: ITT

 

Címkék: