Lápisz lazuli

A lápisz, lazurit, lazúrkő, vagy más néven természetes ultramarin átlátszatlan ásvány, melynek varázslatosan egyedi,  kék színe van. Neve a lazavard perzsa eredetű szó latin megfelelőjéből ered, melynek jelentése kék kő, de gyakran az ég kövének is nevezik.

Főbb lelőhelyei: Afganisztán és Belső-Ázsia , a Bajkál vidéke, valamint Chíle. A tibeti buddhizmusban használt jelentőségteljes darabok többsége az afganisztáni bányákból ered.  A lápiszt már az ókortól kezdve nagyon kedvelik az emberek. Az egyiptomi piramisokban is találtak lápisz berakásos ékszereket, talizmánokat, melyek elsősorban a szemet védték.

A lápisz lazuli onnan is ismert, hogy Gyógyító Buddha színe.

FIGYELEM!

A kövek, malák nem gyógyászati eszközök, és nem alkalmasak bármely testi, vagy lelki probléma megoldására. Az itt leírtak a kristályokkal kapcsolatos tradícionális szakirodalom alapján készültek. Ha valamilyen fizikai vagy mentális betegség gyanúja merül fel, úgy keresse fel orvosát. (A Btk. 187. törvény módosítása nyomán erre fel kell hívnunk figyelmét.)


A lápisz testi hatása:
Mirigyeink működésére is jó hatású a viselése, de az általános szervezetet érintő bajokra is alkalmazzák:  például a magas vérnyomás, láz, epilepszia, vérszegénység, asztma. Tisztítja a látást és a hallást.  Torokproblémák, gyakori megfázás, rekedtség, vagy gyulladás esetében is érdemes lazuritot hordani. Bőrbetegségek és hajproblémák, hajhullás esetében is alkalmazzák, jó a kiütésekre, beleértve az allergiás kiütéseket, de a csípéseket is. 
Herpesz és szemölcs ellen is hasznos, de gyulladáscsökkentőként és lázcsillapítóként is előfordul. Hatásos gyomorfájás, gyomorégés és a gyomorgörcs ellen is.
Nyugtatólag hat az idegekre, így fejfájás, neuritisz (ideggyulladás) és a neuralgikus fájdalmak is enyhíthetők vele. 
Test szerveire tisztítólag hat, méregtelenítő hatású. Szabályozza a vérkeringést, a sejtosztódást, gátolja a vérömlenyek kialakulását. Elmulasztja a menstruációs görcsöket és a végtagfájdalmakat. Különböző sugárzások ellen is megvéd (mint például a földsugárzás, UV-sugárzás  vagy az elektromos készülékekből kiáramló sugárzástól).

A lápisz lelki hatása.
A hinduk és tibetiek azt tartották, hogy a lápisz javítja a meditáció hatását, erősebbnek, frissebbnek érezzük tőle magunkat. Ez az erő a hitben és a spirituális erőben is meg tud nyilvánulni, eloszlatja a kételyeket. Ez a kő összeköt a világmindenséggel, összegyűjti a kozmikus sugárzásokat és képes átadni a jótékony rezgéseket a viselőjének. Fokozza az önállóságot és az önbizalmat. Félelmek, a depresszió, vagy a melankólia ellen is egyaránt hasznos lehet.


A leghíresebb európai lazúrkő talizmán állítólag Napóleon nyakában függött, hiszen azt tartották, hogy a lápisz lazuli az isteni gondviselést szimbolizálja. 
Lápiszt az igazság kövének is nevezik, mert segít, hogy mindig őszinték legyünk és fokozza az igazságszeretet érzését is bennünk. Gátlásos, túl szemérmes, félénk embereknek, gyerekeknek ajánlott, mert nyitottabbá válnak a világra.

Segít a koncentrációs és tanulási problémáknál. Támogatja a barátságra, a csapatszellemre, a szerelemre és partnerkapcsolatra való igényt és segíti a döntési képességet is. Jó hatással van a baráti kapcsolatokra, harmóniát és sikert hozhat.
Szerelmi varázslatra is használták, ha a nők nyakláncként hordják, akkor a segítségével örökre magukhoz tudják láncolni a kiszemelt férfit.

Figyelem, aki lápisz ékszer visel, az fürdésnél, kézmosásnál vegye le, hogy ne érje víz. Éjjelre is érdemes levenni, mert egyes, érzékeny embereknél nehéz álmokat, éjjeli nyugtalanságot okozhat


Csillagjegyei:  Ikrek, Mérleg, Nyilas, Skorpió, Szűz, Halak
Csakrái:  Homlokcsakra, Koronacsakra
Elem: levegő