Ezt a gyönyörű, földpátok közé sorolható drágakövt a gyöngyház és a hold sejtelmes, kékesfehéres színe miatt kedvelik. Fehér alapszínébe vegyülő ezüstös, néhol kékes, vagy rózsás irizáló fényjátéka van, gyakran áttetsző. Nagyobb mennyiségben Brazíliában, Amerikában és Ausztráliában található, de kerültek elő szép darabok Belső-Ázsia vidékeiről is. Többnyire kicsi, 2-3 cm átmérőjű kövek fordulnak elő, az ennél nagyobbak ritkaságszámba mennek. 



Régen úgy vélték, hogy ebben a kőben a hold sejtelmes fénye lakozik, és a hold járásával együtt változik a kő ereje is. Gyógyítási célra amulettként viselték, elsősorban a nők és a fiatal lányok.A nőiesség kifejlődését, a női kisugárzást növeli. Akinek a holdkő a kedvenc köve, az szerelemben gyengéd partner. Férfiakra nem olyan erővel hat, mint a nőkre. A holdfény energiájával, éjszaka tudjuk feltölteni.

A holdkő az egyik legszebb féldrágakő, a nőiséget jelképezi. Az eredetileg hűvösen ragyogó, megszilárdult holdfénynek hitt kristályok békés, nyugtató hatásúak a kristálygyógyászat szerint.

Holdkő és Feng Shui

A Feng Shui hagyományában a hold a női energiát, a dolgok nőies felét szimbolizálja. A Hold ciklusa a természetben mindenre hatással van, így a legendák szerint közvetlenül a holdkőre is. Sokan hiszik azt épp ettől, hogy hatását nem mindig fejti ki, csak telehold idején. Sok hagyomány és hiedelem szerint a holdkő magába szívja a hold női energiáit, így a hálószobába lehet holdkővel díszített talizmánt is tenni.

A holdkő ásvány leginkább átlátszó, tejszerű megjelenésűl, bár nem minden holdkő ilyen, vannak szürkésebb, vagy épp sárgásabb lelőhelyei is.

A holdkő fajtái, minden színe mást és mást jelent.

  1. Kékes Holdkő: Gyógyító energia; fokozza a fókuszt; erős nőiesség.
  2. Zöldes Holdkő: Nyugodt energiák; segít megtanulni szeretni önmagunkat; kapcsolódik a Szívcsakrához.
  3. Barack színű Holdkő: Erős pozitív energia; fokozzuk magunkban a legjobbat; elvezet minket ahhoz, ami boldoggá tesz.
  4. Szivárványos holdkő: Nyugtató energia; segít a pozitív érzelmek közvetítésében; technikailag labradorit.
  5. Ezüstös Holdkő: Magabiztos és nyugodt energiák; segíti a kapcsolatokat; "Az újhold köve."
  6. Fehér Holdkő: Javítja a pszichés érzékelést és az álmokat; energiát merít az újholdból.


FIGYELEM!

A kövek, malák nem gyógyászati eszközök, és nem alkalmasak bármely testi, vagy lelki probléma megoldására. Az itt leírtak a kristályokkal kapcsolatos tradícionális szakirodalom alapján készültek. Ha valamilyen fizikai vagy mentális betegség gyanúja merül fel, úgy keresse fel orvosát. (A Btk. 187. törvény módosítása nyomán erre fel kell hívnunk figyelmét.)


 A holdkő testi hatása:

 Aki éjszakára holdkő nyakláncot, gyűrűt, vagy amulettet visel, akkor a tiszta, könnyű alvást segíti, mivel a tobozmirigyre hat. Epilepszia ellen is ajánlott.
A hormonháztartással közvetlenül, vagy közvetve összefüggő problémák mindegyike javítható a holdkő segítségével. Serkenti a petefészek működését, növeli a termékenységet, egyaránt kezelhetők vele a menstruációs zavarok és a klimaxos problémák. Hatással van a csontozatra is, rendszeres használatával megelőzhető a csontritkulás, idősődő korban tovább megőrizhető a nőiesség, a vonzalom.

Hormonális eredetű hajhullás ellen is alkalmazható. mivel a nőiséggel, a nedvességgel van összefüggésben, ezért javítja javítja a nyirokkeringést, vizenyő, vagy lábdagadás esetében is segíthet. Fő hatáspontja a boka belső oldalán található energiaközpont, így akinek ilyen problémája van, viseljen holdköves bokaláncot.

Indiában népszerű drágakő, ottani források szerint a nyirok- és pajzsmirigy-mellékcsakra legfontosabb köve, a mirigyrendszer összehangolója. A korona-csakrán át hat a tobozmirigyre; a harmadik szemen pedig az agyalapi mirigyre és a közép agyra; megakadályozza az agyvíznyomás okozta fájdalmakat; a torok-csakrán át a pajzsmirigyre, a szív-csakrán át a csecsemőmirigyre, a napfonaton át a hasnyálmirigyre hat, ahol segíti az anyagcserét. 



A holdkő lelki hatása:

A hatodik érzék, az intuíció kialakulását segíti elő, ha józan, mindennapi ésszel nem tudunk egy problémára megoldást találni, akkor segít, ha viseljük, vagy meditálunk vele. Mivel segíti az alvást, az álmodást, segítségével az álmainkban találhatjuk meg a megoldást problémáinkra. A holdkő kiválóan segíti a meditációt, így az abból készült mala nagyon nőies és erőteljes. Női Buddha-aspektusokhoz, Tára gyakorlatokhoz javasolt a buddhizmusban.