Menla hagyatéka (színes, magyarul beszélő, magyar dokumentumfilm, 2015, hossza: 70 perc)

Menla hagyatéka (színes, magyarul beszélő, magyar dokumentumfilm, 2015, hossza: 70 perc)

3,800 Ft.-
Nettó ár: 2,992 Ft.-
Cikkszám: 13115
Készlet információ: 5 db készleten

A rák a modern orvostudomány egyik komoly problémájaként évtizedek óta folyamatos kihívások sokaságát jelenti a tudomány és gyógyászat számára. A súlyos betegségben szenvedők közül sokan találtak és találnak menedéket a tibeti gyógyászatban. Menlának, a gyógyító Buddhának szent helye van a tibeti gyógyászat kultúrájában. A rák bármely típusában szenvedők gyógyító mantrákat mondanak, miközben felidézik kéken tündöklő alakját, és gyógynövényeket használnak. A Menla hagyatékában Dr. Dorjee Rapten Neshar, indiai orvos elkalauzolja a nézőt a tibeti gyógyászat titokzatos és felemelő világába, ahol a reményen túl konkrét tapasztalatait osztja meg az alternatív gyógyászat sikereivel kapcsolatban. Közvetlen közelről ismerhetjük meg a tibeti orvoslást és gyógynövény gyűjtést, amely az évszázadok során szinte semmit sem változott, és megismerhetjük a buddhizmus és a tudomány kapcsolódási pontjait. 


Miklós Ádám második dokumentumfilmje változatlan helyszínnel dolgozik, továbbra is Nepál hegyeibe vezet minket, csak ezúttal nem egy kolostorba (Dolma lányai, 2013), hanem egy nepáli orvos tibeti gyógyászaton alapuló rendelőjébe.A film Dr. Dorjee Rapten Neshar indiai orvos tibeti gyógyászattal kapcsolatos gondolatait közvetíti. Mellette megszólalnak más tibeti orvosok, diákok, páciensek és páciensek hozzátartozói. Az interjúk mellett ízelítőt kapunk Nepál tájaiból, mindezt lágy lírával fűszerezve, bongó verses színezettel. Miklós Ádám második dokumentumfilmje leginkább folytatásnak tekinthető, hiszen az érdeklődés maradt, csak most egy másik fejezetet láthatunk a Nepál érdekességei című életkönyvből.


A dokumentumfilm technikája vélemények, személyes tapasztalatok felsorakoztatása a témát illetően, plusz az élettörténeteket megszakító festői-lírai képek be-bevágása. A tibeti gyógyászat indiai képviselőinek köszönhetően bemutatásra kerül egy merőben másfajta beteg- és orvos szemlélet, mint ami Európában tapasztalható. A betegség mint tanítás jelenik meg, melynek célja, hogy az ember felismerje a szenvedés okát, megértse és végül megszabaduljon tőle. Maga a gyógyítás nem szűk látókörű, nem adott részletre fókuszál, az univerzum megértését tűzi ki célul, vagyis azt, hogy a szenvedők végül tudatába kerüljenek a világ ok-okozati rendszerének. Az orvos részéről a gyógyítás nem csak tudás, hanem spirituális ébredés, együttérzés és mások szolgálata. Nem véletlen, hogy hagyományosan szerzetesek voltak orvosok, egyrészt tanulni csak kolostori rendszerben lehetett igazán, másrészt ez a fajta életszemlélet a szerzetesi értékrenddel megegyező.

 

Írjon véleményt a termékről

Megjegyzés: HTML használata nem engedélyezett!

Értékelés Rossz           

Kapcsolodó termék(ek)

Tibeti orvoslás.

Tibeti orvoslás.

1,800 Ft.-
Buddha

Buddha

1,800 Ft.-
A tibeti lámák titkos világa
Tibeti Halottaskönyv - A bardó tanítás nagykönyve
-10%