Az ametiszt a kvarc család legelbűvölőbb és legismertebb tagja. Neve az amethüein görög kifejezésből ered, ami „lerészegedni” jelent. Misztikus kék-lila színvilágával lenyűgöző, de árnyalatai változatosak, tartalmazhat sötétebb és világosabb részeket is. Általában a sötétebb, de tiszta ametiszt értékesebb, mint a világosabb árnyalatok.


Ametiszt karkötő, nyaklánc, medál, amulett

Ősidők óta az ametiszt a kedvelt ékszerek és amulettek köve, középkortól kezdve a tisztaság és a szerelmi hűség jelképeként is ismert. Katalin cárnő és még Bismarck is rajongott érte, mert úgy gondolták, hogy egy ametiszt karkötő viselése segít megkülönböztetni az igaz és a hamis embereket, valamint növeli a magabiztosságot. Pablo Picasso, a híres katalán festő számára is kedvenc amulett volt az ametiszt.


Ametiszt és intuíció

Sokan hiszik, hogy ez a lila drágakő csodálatos hatással van a kreativitásra és a képzelőerőre, mivel erősíti az intuíciót. Az ametiszt hatása ösztönzi az embereket arra, hogy fogadják el az új ötleteket és tegyék valóra gondolataikat. Az őjra való nyitottság esélyt ad arra, hogy csodálatos dolgokat, összefüggéseket, rendsszereket lássunk meg. A mögöttes tartalmak, az ezoterikus tanítások így  nyílhatnak csak meg előttünk. De önmagában a kö, szándék nélkül csak egy szép, de rideg anyag, aki érzi a rezgését és használni tudja, csak az tud új dolgokat alkotni vele.


A védikus asztrológiában az ametisztet Katella vagy Billaur néven ismerik.

Az ametiszt kristály származási helye, kialakulása

Az ametiszt hosszú, prizmás kristályok formájában alakul ki ún. geódákban, üreges kőzetekben. A geódák akkor keletkeznek, amikor a vulkanikus kőzetben üregek jönnek létre a kőzet lehűlése közben. Az üregben lévő anyagok, mint víz, gázok és vulkanikus anyagok, különleges körülmények között desztillálódnak és kristályosodnak.

Ez egy több ezer évet felölelő folyamat. Amikor ezek a kristályok megkeményednek, ametiszt képződik belőlük. A kristály általában mélyebb lila árnyalatú, de előfordulhat benne vöröses-lila vagy nagyon halvány, orgona színű árnyalat is.

A legnagyobb ametiszt kristályokat Brazíliában bányásszák, főként mandula alakú geódákban, de megtalálhatók Srí Lankán, Indiában és az Ural-hegységben is. (valamint Japánban, Mexikóban, Kanadában és az USA-ban) Ezek a magkövek lenyűgözőek, akát több méter magasak is lehetnek.

Ametiszt kő és kristály - Mi a különbség?


A kő és a kristály közötti különbség az, hogy a kő egy szilárd, nem fémes ásványi anyagból áll. A kristályok viszont ionokból, atomokból és molekulákból épülnek fel, amelyek ismétlődő mintázatokat alkotnak, ami szilárddá teszi azokat.

Az ametiszt a kvarc család tagja és a féldrágakövek közé sorolható. Ha csiszolják, ékkőnek nevezik, de ha az alapkőzettel vagy akár az eredeti, félbevágott geódával együtt használják, inkább kristálynak hívják. Az ametiszt málákat pedig féldrágakő máláknak nevezik.


Az ametiszt testi hatása a kristálygyógyászat szerint


Néhány megfigyelés szerint az ametiszt nemcsak a lelki és testi erőt növelheti, hanem előhívhatja a rejtett képességeket is, így sok misztikum kapcsolódik hozzá. 

A régi görögök szerint főleg a józanságot segíti, ezért tettek egy darabot a borukba, hogy megőrizzék a józan eszüket. Depresszió és függőségek kezelésére is ajánlották az ametisztre csepegtetett bort.

Indiában és a Közel-Keleten számos területen használják:

Ametiszt ásvány karkötőt alvászavarok, nyugtatóként, vérnyomás szabályozására és akár elhízás ellen is ajánlották. Azt tartották, hogy különösen éjjel hatásos, mivel magában hordozza a nap energiáját. Kígyómarás és mindenféle mérges rovar vagy pók csípése, valamint tetvesség ellen is alkalmazták. Említik, hogy különösen az otthonuktól távol élők, vándorok, zarándokok, diákok és katonák hordták.


Régen az ametisztet porrá őrölték és gyógyszerként egyszerűen megitták

Azok az uralkodók, akik attól tartottak, hogy megmérgezik őket, ametisztet használtak az ivókupájukban, mivel úgy hitték, hogy a kőnek semlegesítő, méregtelenítő hatása van. Ezt a modrn kémiai tudás cáfolta.

A mai kristálygyógyászat inkább testre helyezi, például közvetlen érintkezésben vagy vízben való áztatással. Az ametiszt kristályenergiája, rezgése az, ami miatt keresik.


A víz és az ametiszt energiája

Az ametiszt kristályt hatása miatt sokan szeretik vizes kulacsban is tartani, mivel energizáló hatású. Kristályüvegekben pedig közvetlen vagy közvetett módon érintkezhetünk vele. Ilyen ametiszt palackok nálunk is kaphatók.


Az ametiszt lelki, spirituális hatásai:

Az ametiszt a tiszta látás a tiszta kapcsolatok köve, segíthet a barátságban vagy szerelemben, hogy a viselője számára kedvezőbbé tegye a kapcsolatot. Egy ametiszt karkötő, vagy karmala isztaságot, bölcsességet és szelídséget hozhat, valamint segít az intuícióban, még tanulás közben is.

  • Az ametiszt viselése erőt ad a léleknek, hitet az igazságban, így segít a jó döntéshozatalban. Vezető beosztásúaknak  hasznos az ametiszt ásvány viselése.
  • Segít legyőzni a félelmet és a haragot, enyhíti a szorongást, valamint segít az otthoni hiányérzet és elégedetlenség leküzdésében.
  • Az ametiszt a józan ész, a tiszta gondolatok köve, amely véd a lelki mérgektől is, nem csak a kígyómaráson túl.
  • Az ametiszt mala ideális mély meditációhoz, erősít, nyugalmat és könnyebbséget hoz.

Figyelem: skizofréniában vagy veleszületett mentális betegségben szenvedőknek azonban nem ajánlott az ametiszt ékszer. Ha bőrbetegsége, máj- vagy epeproblémája van, érdemes átgondolnia a viselését, mert súlyosbodást okozhat.


Hozzárendelhető csakrák: koronacsakra, homlok csakra (harmadik szem csakra)

Asztrológiai vonatkozása: a Szaturnusz negatív hatását ellensúlyohtatja. 

Jegyek, melyeknek ajánlott: Kos, Rák, Oroszlán és Skorpió

Eleme: tűz és levegő