A mála, buddhista imagyöngy, imafüzér viselése egyre népszerűbb. Vannak, akik egy különleges ékszert látnak benne, vannak, akik a kövek gyógyító hatása miatt viselik és vannak, akik számára meditációs eszköz. A málá mindenképpen nagyon személyes, jelentőségteljes tárgy, szoros kapcsolat van közte és a tulajdonosa között.

De hogyan is hordjuk málánkat?

Elsősorban azokra gondoltunk ezzel a cikkel, akik még ismerkednek a buddhizmussal, a keleti filozófiákkal, vagy akik szeretnének valami szépet és különlegeset viselni. Lehet, hogy divatból, lehet, hogy csak mert megtetszett, de bármi is legyen az ok, a tudatosság, a szeretet és a jó szándék vezesse.

Buddhista gyakorlók, vagy pránanadisok számára a mesterük ad útmutatást, ebben az egyes iskolák, irányzatok eltérőek lehetnek, nekünk nem célunk ezt összehasonlítani. Arról sem adhatunk épp ezért útmutatást, mit és hogyan kell mondani, mantrázni.

Csukló mála viselése

Férfiak jobb kézen, nők a balon hordják általában. Hagyományosan az állítható, vagy a fix fűzésű málákat viselik keleten, a gumis málák viszonylag újszerűek. Praktikusak a fel és levételnél, ám a gumi élettartama és rugalmassága véges. Tartós viselésre a zsinóros a jobb.

Nagy, 108 szemes mála viselése

 Kétféle módon tudjuk hordani, egyrészt nyakba akasztva, mint egy gyöngysort, a guruszemmel középen. Vagy, a nagy malát is tudjuk a csuklónkra tekerve viselni több sorosan. Ebből a szempontból az állítható málák a praktikusabbak a fix fűzésűeknél, mivel rá tudjuk igazítani a kezünkre.

Málá tárolása

Ha épp nem viseljük málánkat, tartsuk tiszta brokát zacskóban, vagy akasszuk fel. Ne dobáljunk rá más dolgokat, egy megrakott fiókba ne szórjuk be csak úgy. Ne lépjünk rá, ne üljünk rá, tartsuk tiszteletben. Ha elpiszkolódna a bőrünktől, mossuk meg nyugodtan azzal a szappannal, amit magunk is használunk. (A fa és a lótusz malák a hosszas hordástól érett szép színt kapnak, ez természetes, nem piszok.)

A nálunk kapható legtöbb mala külön áldást is kapott egy buddhista kolostor rinpochéjétől. Ettől nem lett különlegesebb, drágább, vagy értékesebb – de sokat jelenthet viselőjének. (Vagy épp semmit, de az sem baj.)

Szokták néha azt is kérdezni, hogy lehet-e több málát is viselni egyszerre? –  ha nagyon tetszik és szereted, lehet több különböző köveset is felvenni, ami jól esik, ami tetszik.