Mit csináljunk a füstölő hamujával?
A füstölés után maradt hamu felhasználására kevesen gondolnak, sokan automatikusan kiöntik, holott értékes anyag maradéka, nem szemét.
Sokszor kérdezték már meg tőlünk azt, hogy mire jó a füstölő hamuja. Ha ennyire jó energiákat közvetít, illatos, finom dolog, akkor nem lehet a hamuját csak úgy egystzerűen kidobni... Minket is meglepett a probléma, így utánajártunk.
Melyik füstölő hamuja értékes?
Az elején le kell szögeznem, nem mindegy milyen füstölőről van szó: a szenes alapú, vagyis fekete, szálas, indiai füstölő hamuja semmire sem jó, öntsük ki. A szénből származó hamu a fából származó nemes hamuval szemben kellemetlen szagú, illetve mesterséges olajak égéstermékét is tartalmazhatja. Ezeket a füstölőket lehetőleg csak nyílt térben égessük.
Indiában sem dobják ki a hamut
Ami már használható, az a masala típusú barna szálas indiai füstölő hamuja, de a legjobb hamut a tiszta, préselt gyógynövények égetéséből nyerjük, vagyis a tibeti füstölőkúpok, füstölőporok és szálas füstölők hamuját lehet hasznosítani égetés után.
Így égessünk, hogy a hamu megmaradjon
Mi a füstölőket fektetve égetjük, mint a kintiek, így az előző füstölő hamujára fektetjük az új, parázsló szálat a tartóban. Tulajdonképpen nem is öntjük ki soha. A hamu már nem gyúlékony, viszont laza szerkezetű, így szebben és hosszabban ég rajta az új. Például egy ilyen fém égetőben is fektetve ég el a füstölőpálca.
De nézzük, mi másra használható a füstölő hamuja?
A tiszta, növényi hamu értékes növénytápszer. Foszfort, káliumot és nyomelememeket – magnéziumot, bórt, vasat, – tartalmaz, amely serkenti a növények természetes fejlődését. Mivel nincs benne klór, a hamut szeretik a növények a földjükre szórva. Természetesen mérrtékkel, mivel nagyobb mennyiségben a hamu lúgosíthatja a földjüket. Különösen a rózsafélék és a hosszú levelű sás és fűzfajták szeretik. Pálmafélék nem.
Magok, virágmagok védelmére is hasznos.
A kertben begyűjtött és napon kiszárított virágmagokra szórhatjuk a kihűlt hamut, majd agyagedénybe tegyük el. Vetéskor a magokkal együtt a hamut is szórjuk ki.
Rovarok, hangyák, csigák ellen is kipróbálható
A füstölő hamuja, mint minden más hamu kiváló szagtalanító, szórjuk be vele azt a helyet, amit szeretnénk, hogy elkerüljenek a rovarok, a hangyák.
A hamut megenni sem embernek, sem állatnak nem egészséges, hiába gyógynövényekből van. A gyógyerő az égéssel eltávozik a füsttel.
Indiában tisztítószerként is beszélnek róla
Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán és üvegtárgyakat, arany és ezüst ékszereket, féldrágaköveket, csillogóan tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bő vízben öblítsük, és utána töröljük szárazra. Tapasztalatunk az, hogy csak a tiszta fahamu, a füstölőpor, vagy tibeti, száraz füstölő hamuja jó erre, az indiai nehezen jön le, mert olajos.
A füst illata és hatása a lényeg, semmi más
Ami valakinek finom, az másnak nem. Sokfélék vagyunk és ez így is van jól. De igyekszünk a lehető legtöbbet megtenni, mások javára. Fogadd szeretettel ezt a kis írást és ha tetszett, oszd meg másokkal is és nézz körül a füstölőink között!