Az Ayurvéda azt tanítja, hogy az a víz, amelyet rézedényből, vagy pohárból iszunk, rendelkezik azzal a képességgel, hogy kiegyensúlyozza a három doshát (Vata, Kapha, Pitta). Ez azért van így, mert a réz pozitív energiákkal tölti fel a vizet.
Egy indiai szent és filantrópus, Sadhguru, megemlíti, hogy ha a vizet rézedényben tartjuk, akkor a víznek alkalma lesz olyan elemekkel feltöltődnie, amelyek nagyon hasznosak a máj és általánosan az egészségünk számára.
A modern tudomány szintén alátámasztja ezt az állítást, és számos kutatás bizonyította, hogy az a víz, amelyet 16 órán át rézedényben tartottak, jelentős mértékben csökkenteni képes a káros baktériumok számát és 40%-kal mérsékli a fertőzések kialakulásának arányát.
Néhány további ok, hogy miért érdemes a rézedényben tárolt vizet fogyasztani:
lassítja az öregedést
segít a megfelelő emésztés fenntartásában
elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást
elősegíti a bőr egészségének fenntartását
serkenti az agyműködést
szabályozza a pajzsmirigy működését
csökkenti a testzsírt
növeli a termékenységet
csökkenti a koleszterol-szintet
Mindössze annyi a teendőnk, hogy vizet öntünk a rézedénybe és éjszakára benne hagyjuk. Másnap kora reggel iszunk a vízből, majd több alkalommal megismételjük ezt a nap folyamán, de ne túl sokszor, mert ha túlzásba visszük, az emésztési problémákhoz vezethet.
Réz edényt ne tegyük mosogatógépbe! Citromlével, citromsavval, vagy hipermarketben vásárolható indiai tamarind szósszal szépen megtisztítható.
A kulacs 0,8 liter, a poharak 2,5 dl űrtartalmúak, a szett tartalma 1 db kulacs és 2 db pohár.